Serdar sköts till döds i sitt hem – Pappan: ”Han var min bästa vän”
Uppdaterad 2023-07-20 | Publicerad 2023-07-19
Serdar sköts till döds i sitt eget hem i mars efter att ett tv-program gått ut med namn och bild på hans efterlyste son.
Han blev ett av våldsvågens oskyldiga offer.
– Han var min bästa vän, säger Serdars pappa.
Kvällen den 2 mars går tv-programmet ”Efterlyst” ut med en efterlysning av två unga män.
Tre timmar senare knackar det på en dörr i Tullinge söder om Stockholm. Där bor en man i 50-årsåldern, pappan till en av de efterlysta männen, tillsammans med sin familj. Några skott senare är han död.
Serdar blev en av de som under våldsvågen tros ha dödats endast för att han var släkt med en kriminell, den 25-årige mannen som polisen kopplar till Vårbynätverket.
Det har gått över fyra månader sedan Serdar sköts till döds i sitt hem i Tullinge, mitt framför ögonen på sin familj, när Aftonbladet pratar med hans pappa.
Sedan dess har livet inte varit detsamma för honom och familjen.
– Han var inte bara en son för mig, han var min bästa vän och jag får aldrig min son tillbaka, berättar pappan.
När Serdar var sex år förlorade han sin mamma – det gjorde att hans pappa fick axla båda rollerna och relationen mellan far och son blev tätare.
– Vi var mycket nära varandra, det fanns inte en enda dag som vi inte hade kontakt. Vi åt, utan att överdriva, minst tre gånger i veckan lunch tillsammans. Sedan kunde vi, om det var någon match på tv, då ville han se matchen med mig.
”Hörde skrik från frun”
Serdar hade utbildat sig först till civilekonom vid Stockholms universitet och arbetat under några år för att senare börja jobba som mäklare.
– Jag brukar skoja med honom om att han var ett levande bibliotek. Han var allmänbildad och hade bred kunskap om kultur och historia. Han var engagerad i alla samhälleliga frågor. Det var han.
Det är fortfarande svårt när pappan tänker tillbaka till den där kvällen den 3 mars. Det kom ett samtal från Serdars telefon, som vanligtvis inte brukade ringa så sent.
Det var Serdars fru som ringde – med panik i rösten.
– Jag hörde skriket från hans fru. Kom så fort du kan sa hon, de har skjutit Serdar sa hon.
Pappan kastade sig in i sin bil och började köra mot hemmet där hans son hade blivit skjuten. Han beskriver vägen dit som sitt livs längsta resa.
”De värsta orden”
När han kom fram till platsen var huset avspärrat. Pappan fick varken se sin son eller bli insläppt. Han fick skjuts till Karolinska sjukhuset.
– Jag minns än idag inte vem det var som skjutsade mig.
Sonen hade transporterats med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset.
Några timmar senare fick pappan en förälders värsta mardrömsbesked.
– ”Din son är avliden”. Det var de orden jag fick höra. Det är de orden som jag fortfarande har mardrömmar om. Fortfarande när jag tänker på det där ordet.. jag har svårt att avsky någonting men det där ordet avskyr jag.
Vid niotiden samma kväll hade Serdars son, en man i 25-årsåldern, visats med namn och bild i tv. Han var då misstänkt för en skjutning mot en bostad där anhöriga till gängkriminelle Rawa ”Kurdiska räven” Majid, bodde.
Serdar var ostraffad och hade ingen kriminell bakgrund.
”Det hade kunnat rädda min sons liv”
Familjen menar att det finns ett samband mellan publiceringen i tv och dödsskjutningen.
Beslutet att publicera namn och bild på sonen hade godkänts av åklagaren Moa Blomqvist som tidigare har sagt att man gjorde en riskbedömning utifrån hur ärendet såg ut då.
Efteråt har det riktats kritik mot åklagaren. Bland annat hade familjen inte fått någon information om att bilden skulle publiceras.
– På vilka grunder gick de till ”Efterlyst”? Om de nu har gjort det här, varför kunde de inte, med tanke på bakgrunden, hur många portar som har blivit sprängda, bara ringa och meddela?
– Kanske hade en liten åtgärd kunnat rädda min sons liv? De hade bara kunnat säga; sätt er i bilen och åk därifrån. Det hade kunnat rädda min sons liv. Men det gjorde de inte.
Pappan själv berättar att varken han eller Serdar visste att barnbarnet hade visats med namn och bild i ”Efterlyst”. Det fick pappan reda på dagen efter.
JO kräver svar
Efter händelsen polisanmälde familjen åklagaren för vållande till annans död alternativt grovt tjänstefel.
Men Särskilda åklagarkammaren valde att inte inleda en förundersökning mot åklagaren då det ansågs att åklagaren inte hade gjort sig skyldig till brott.
Nu har Justitieombudsmannen, JO, inlett en utredning mot Åklagarmyndigheten. Anledningen är, enligt anmälan att det kan finnas ett orsakssamband mellan publiceringen och mordet.
JO vill bland annat ha svar på om det funnits några skriftliga rutiner eller riktlinjer för publiceringen av uppgifterna i ”Efterlyst”. Samt om åklagaren gav några särskilda direktiv om vilka uppgifter ur förundersökningen som skulle lämnas ut till tv-programmet för publicering.
Åklagaren som gick ut med efterlysningen säger till Aftonbladet att hon inte har några kommentarer att lämna gällande bedömningen som gjordes när de gick ut med efterlysningen.
”Förundersökningen kring skjutningen i Fullerö pågår fortfarande och jag kan inte lämna några upplysningar kring vilka som är misstänkta i nuläget. Jag ser positivt på att JO utreder det hela”, skriver åklagare Moa Blomqvist i ett mejl.
Pappan om våldsvågen
I dag ser pappan hur våldsvågen fortsätter. Den man som pekats ut som huvudmisstänkt för skjutningen i Tullinge är just Rawa Majid, den ”Kurdiska räven”, som alltså befinner sig i Turkiet.
Han har numera fått turkiskt medborgarskap och kan inte lämnas över till Sverige då det saknas utlämningsavtal med Turkiet.
– För mig är det ofattbart att en människa som är efterlyst internationellt inom en natt får han turkiskt medborgarskap, säger pappan och fortsätter:
– Den här killen förgiftar vårt samhälle på alla punkter.
För pappan har ett tomrum uppstått efter sonens död. Själv tycker han att samhället har blundat för problemen med skjutningarna.
– Enligt min mening, kan en 16-åring, 17-åring, hålla en pistol och skjuta en människa, avsluta en människas liv så kan man även ta konsekvenserna av det. Man ska ta ansvar för sina handlingar också och jag tycker vi har varit lite slappa där.
Samtidigt vill pappan kämpa för att fler inte ska behöva uppleva det han och hans familj har behövt gå igenom.
– Jag hoppas att samhället tar det här på allvar. Det här drabbar inte en grupp eller bara oskyldiga människor utan det drabbar hela samhället. Vi kan inte ha det här i vårt land. Jag kommer att engagera mig i det här fallet. Jag önskar inte ens min värsta fiende att någon ska uppleva det här.
– Oavsett vad, så kommer jag aldrig att få min son tillbaka. Det är 120 dagar av tårar och en klump i halsen.
Sex personer är misstänkta i fallet.
Serdars familj har godkänt publicering av namn och bild.