Yogalärare om restriktionerna: ”Får inget stöd alls”
Skriver öppet brev till regeringen
Uppdaterad 2021-12-25 | Publicerad 2021-12-23
De nya restriktionerna slår hårt mot landets yogastudior, som inte kan söka ekonomiska bidrag – samtidigt som de måste halvera sina klasser.
Nu har flera yogaverksamheter gått ihop för att starta en namninsamling mot de nya åtgärderna.
– Vi vill visa att det är en hel bransch som drabbas av det här, säger yogaintruktören Helena Wintre.
Pandemin har slagit hårt mot landets yogaverksamheter. Fullbokade klasser och fullsatta salar har bytts ut mot en verksamhet i kris. Under hösten återhämtade sig branschen till viss del, men nu står de återigen inför en vinter i ovisshet.
Yogastudior omfattas av samma restriktioner som gymanläggningar, vilket innebär att varje besökare måste ha minst tio kvadratmeter var att röra sig på inne i studion.
– Många av oss måste nu mer än halvera antalet besökare på våra klasser, säger Cecilia Hedström, som driver yogastudion Yogabolaget i Åkersberga.
Trots att yogastudiorna omfattas av de nya restriktionerna, finns det inga ekonomiska bidrag att söka för den som driver en yogaverksamhet.
– Vi kan inte heller söka omsättningsstödet. Permitteringsstödet är också svårt att söka, eftersom vi måste jobba mer och ha fler kurser och klasser när vi måste minska antalet besökare. Vi hamnar utanför det här hela tiden, även om vår verksamhet går ner, säger Cecilia Hedström.
”Vi drabbas mycket hårt”
Många yogastudior har redan tvingats stänga ner under pandemin, andra kämpar hårt för att få det att gå runt ekonomiskt.
För Cecilia Hedströms del har pandemin inneburit att hon tvingats flytta sin studio till en mindre lokal, och hon säger att hon känner stor oro för hur hon ska klara det ekonomiskt nu när restriktionerna återinförs.
– Precis som andra små företag drabbas vi mycket hårt av det här nu. Det är inte enbart yogastudior i storstäderna, verksamheter i hela landet drabbas, säger Cecilia Hedström.
Hon säger att hon även hoppas att restriktionerna som gäller för yogaverksamheter kan ses över.
– På restauranger gäller sittande servering och en meters avstånd mellan besökarna, en sådan lösning skulle kunna fungera och vara smittsäker även hos oss. På gymmen kan besökarna röra sig fritt, men hos oss sitter alla besökare på sina yogamattor med avstånd emellan.
– Vi har också kontroll över hur stort antalet besökare är, längre tid mellan besöken samt ett begränsat antal med platser som man bokar innan klasserna börjar. Det är enklare att hålla avstånd då, säger Cecilia Hedström.
Skriver öppet brev till regeringen
Totalt finns det närmare 260 yogacenter registrerade hos Bolagsverket i Sverige, utöver de yogalärare som jobbar som konsulter.
För att inte fler i branschen ska tvingas stänga ner har yogainstruktören Helena Wintre, som driver studion Yogashakti I Stockholm, skrivit ett öppet brev till regeringen och länsstyrelsen. I brevet beskriver hon den tuffa situationen som hon och många av hennes kollegor nu befinner sig i.
– Även fast det har känts lönlöst har jag ändå velat kontakta dem. Förra gången 10-kvadratmetersregeln infördes slog det mycket hårt mot oss. Däremot fungerade det bra med regeln om ett visst avstånd, då vi kunde placera mattorna i salen utefter det.
– Vi vet inte hur länge detta kommer att gälla, därför ville jag försöka göra något åt det, säger hon.
Startar namninsamling
Helena Wintre, tillsammans med Cecilia Hedström och flera av deras branschkollegor, säger att de hoppas att regeringen kan se över regeln om hur stor yta varje besökare får röra sig på, eller göra det lättare för de som driver ett yogaföretag att ansöka om bidrag.
Helena Wintre har också startat en namninsamling för att visa hur många som berörs av de nya åtgärderna.
– Vi vill visa att det är en hel bransch som drabbas av det här. Vi måste försöka göra någonting, eftersom vi inte vet hur framtiden ser ut, fortsätter Helena Wintre.
FHM: ”Svårt att hitta speciallösningar”
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, skriver att samma regler gäller för yogaklasser inomhus som för gym och andra träningslokaler eller träningsaktiviteter inomhus.
”Visst är det så att det kan vara olika förutsättningar för olika verksamheter, men det går tyvärr inte att hitta speciallösningar för alla olika typer av aktiviteter. Det undantag som finns från regeln är om verksamheten enbart riktar sig till barn och ungdomar”, skriver hon i ett mejl.
Hon fortsätter:
”Kravet på 10 kvm per person inomhus kommer att tas bort så snart Folkhälsomyndigheten bedömer att det är möjligt utifrån läget i pandemin”.
Aftonbladet har sökt finansminister Mikael Dambergs (S) och socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare för en kommentar om situationen för de som driver en yogaverksamhet. Båda departementen säger att frågan inte bör ställas till dem.