Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”Polisen fattade beslut om kryptering trots försvarets nej”

Uppdaterad 2017-10-11 | Publicerad 2017-10-06

Dan Eliasson.

Rikspolischefen Dan Eliasson fattade beslut om att använda en icke-godkänd krypteringsmetod – trots att Försvarsmakten meddelat att det inte var tillåtet.

Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Men polisen slår tillbaka mot uppgifterna.

Under våren 2015 gav polisen ett privat företag åtkomst till hemlig information i lönesystemet Palasso. I samband med det beslutade rikspolischefen Dan Eliasson att myndigheten inte skulle använda sig av kryptering som Försvarsmakten hade godkänt.

– Vår uppfattning är att vi har valt ett alternativt tillvägagångssätt i stället för försvarskrypto, har Eliasson tidigare sagt till Sveriges Radio.

Vill inte kommentera

Nu rapporterar SR:s Ekot att försvaret några månader tidigare hade informerat polisen om att sådana avsteg inte var tillåtna.

Dan Eliasson vill inte svara på några frågor om varför beslutet togs trots Försvarsmaktens nej. Även Fredrik Bouvin, driftschef på polisens it-avdelning, nobbar att kommentera saken för radion.

– Det handlar i grunden om att vi inte vill berätta en massa saker och detaljer om hur vi hanterar saker och ting inom Polismyndigheten, eftersom det riskerar att skada vår verksamhet och våra anställda i förlängningen, säger han.

Polisen slår tillbaka

På fredagsmorgonen skickade polisen ut ett pressmeddelande om Ekots rapportering. Där förnekar myndigheten uppgifterna om att gällande bestämmelser inte följts.

”Polismyndigheten följer regelverket i säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen. Känslig information hanteras alltid i it-system som polisen har kontroll över. Säkerheten i dessa system är mycket hög”, skriver polisen, och fortsätter:

”Hur informationen skyddas och vilka specifika säkerhetslösningar som används i olika system omfattas av stark sekretess. Därför kan Polismyndigheten inte kommentera detaljer om informations- och it-säkerheten”.

Senare under fredagen kom mer mothugg i form av en kommentar från Tomas Landeström, chef för Polismyndighetens it-avdelning:

− Försvarsmakten är inte den instans som godkänner polisens användning av tekniska lösningar eller krypteringslösningar. Försvarsmakten tar fram tekniska lösningar för överföring av hemliga uppgifter i datanät utanför myndigheters kontroll och ger i övrigt vägledning och råd. Den tekniska lösning som rikspolischefen ett knappt år senare fattade beslut om, inom en ny myndighet, handlar inte om datanät som polisen inte har kontroll över.

Tre it-skandaler samtidigt – det här handlar det omTre it-skandaler samtidigt – det här handlar det om