Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nye polischefen: Vi ska ha ordning på vår låda

Publicerad 2023-11-30

Han började med ett av Sveriges tuffaste polisjobb – att patrullera på Norrmalm i Stockholm.

Stefan Hector fortsatte till piketstyrkan och nationella insatsstyrkan. Nu har han fått ett nytt utsatt jobb: biträdande rikspolischef.

– Jag tackade ja direkt, säger han.

Den 56-årige Stefan Hector är en långvägare med över 30 år inom polisen. Första jobbet var i den hårdaste miljön för en polis, kvarteren runt Centralstationen och Sergels torg.

Han gick vidare till piketstyrkan i Stockholm och nationella insatsstyrkan där han till slut blev högste chef. Sedan dess har han haft rader olika chefsjobb, senast som ansvarig för polisens beredskapsplanering.

Krävde en biträdande

Den nyutnämnda rikspolischefen Petra Lundh krävde en biträdande för att acceptera sitt nya jobb och hon tvekade i flera månader innan hon till slut gick med utnämningen.

Men Stefan Hector tackade omedelbart ja.

– Min innerliga och uppriktiga drivkraft är att göra Sverige säkrare, det kan låta pretentiöst men är det som driver mig. Det var ett självklart beslut.

Stefan Hector säger att han och Petra Lundh, som bland annat varit riksåklagare och chef för Svea hovrätt, kommer att arbeta tätt tillsammans. De har rummen intill varandra.

– Det är ett stort och komplext uppdrag så vi får dela på bördorna. Exakt hur det blir får vi se.

Närmare medborgarna

Regeringen vill att polisen ska bli mer ”medborgarnära” med synliga poliser på gator och torg och med fler utredningar av så kallade mängdbrott som stölder, misshandel och bedrägerier.

De nya direktiven innebär att en del poliser får nya arbetsuppgifter.

– Vi får omprioritera och balansera, vi har vuxit inåt och uppåt och det tar resurser från det medborgarnära. Men vi får också nya resurser.

När det gäller gängkriminaliteten ser Stefan Hector positiva tendenser, bland annat genom nya arbetsmetoder som innebär att polisen utreder flera brott samtidigt, kopplade till till varandra, och inte ärende för ärende.

– Det kommer att ta tid och vi kan påverka vårt eget arbete, men fler måste samverka som Tullen, Skattemyndigheten, Försäkringskassan och sociala myndigheter.

– Polisen ska ha ordning på sin egen låda, men det finns omständigheter utanför vår kontroll. Vi måste helt enkelt göra andra bättre.