Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Ali, 14, på flykt i Libanon: "Saknar mitt hem"

Publicerad 2024-10-16 06.01

Hundratusentals barn har tvingats fly från sina hem i Libanon på bara några veckor. FN:s barnfond Unicef talar redan om en förlorad generation.

– Jag saknar mitt hem för där finns alla mina minnen, säger 14-årige Ali.

Ali och hans familj har flyttat in i en skola efter att de tvingats fly från sitt hem. Men utbildningen är inställd. På grund av ”säkerhetsrisker” har höstens skolstart i Libanon skjutits på framtiden. Beslutet påverkar över en miljon elever.

– Jag saknar mina klasskompisar och lärare, säger Ali till nyhetsbyrån AFP som besöker skolan där familjen numera bor.

Hans mamma Batul Aruni tror inte att undervisningen kommer att komma i gång på länge.

– Ingen mamma vill att hennes barn ska missa skolan, men i år vill jag hellre att han stannar vid min sida eftersom det inte är säkert någonstans i Libanon, säger hon.

400 000 barn

Över 400 000 barn i Libanon har tvingats fly under de senaste tre veckornas krig, enligt FN:s barnorgan Unicef. Detta sedan Israel har trappat upp attackerna mot Hizbollahrörelsen i Libanon efter att parterna närmast dagligen utväxlat eld över gränsen det senaste året.

Över 2 300 människor har dödats i israeliska anfall i Libanon under året som gått – närmare 75 procent av dem den senaste månaden, enligt uppgifter från landets hälsodepartement.

Ted Chaiban, regional Unicef-chef, har besökt skolor som har blivit tillfälliga härbärgen för familjer på flykt.

– Det som slår mig är att det här kriget är tre veckor gammalt och så många barn har drabbats, säger han till AP i Beirut.

– Som det ser ut i dag får 1,2 miljoner barn inte sin utbildning. Deras skolor har blivit otillgängliga, har skadats i kriget eller används som härbärgen. Det sista det här landet behöver, förutom allt annat det har gått igenom, är risken för en förlorad generation, säger han.

”Bara i början”

Många barn kryper ihop så fort de hör ett högt ljud, säger Ted Chaiban. Det är en följd av att de har upplevt så mycket våld, bland annat ljudet av olika typer av beskjutning.

– Vi är bara i början och det har redan haft en djupgående inverkan, säger han.

I de skolor där många har flyttat in kan flera familjer bo i ett klassrum med bara ett plastskynke som skiljer dem åt. 1 000 människor kan dela på tolv toaletter, där alla kanske inte ens fungerar.

Andra familjer har satt upp tält längs vägar eller på stränder.

I centrala Beirut får Salma Salmans sjuåriga tvillingdöttrar en kram.

– Vem tänker på att skicka sina barn till skolan med det här kriget? säger hon till AFP.

– Vi har bott på gatan i två veckor, ingen tänker på utbildning just nu.