Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Ligaledare döms till tolv års fängelse

Publicerad 2024-10-23 11.04

Den 27-årige mannen döms av Malmö tingsrätt till tolv års fängelse och livstids utvisning. Arkivbild.

Den tidigare ledaren för svenskligan Los Suecos i Spanien döms av Malmö tingsrätt till tolv års fängelse och livstids utvisning.

Domstolen konstaterar att mannen smugglat och överlåtit 55 kilo kokain, något han själv medgett. Han ser ingen anledning att ljuga för rätten och neka när bevisningen är övertygande, förklarade han under rättegången.

Däremot hade han hoppats på ett mildare ett straff genom att försöka övertala domstolen om att det handlar om ett och samma parti narkotika och att det därför borde ses som ett brott.

Men domstolen gick på åklagarens linje och dömde honom för fem olika narkotikabrott. Bevisningen bygger nästan uteslutande på chattar i den krypterade tjänsten Encrochat.

Den beräknade vinsten av narkotikaförsäljningen om 10,5 miljoner kronor ska förverkas från mannen.

Han har också varit åtalad för grov smuggling och synnerligen grovt vapenbrott, men i den delen frias han.

Medlemmar i Los Suecos har dömts för två mord på den spanska solkusten och den i dag 27-årige ledaren har dömts för medhjälp till ett av morden.

Malmö tingsrätt anser att straffvärdet för narkotikabrotten han nu döms för egentligen är 14 års fängelse, men domstolen tar hänsyn till att han suttit frihetsberövad i Spanien en längre tid.

Den dömde är dansk medborgare, men kom till Sverige som sexåring och har bott en stor del av sitt liv här. 2017 folkbokförde han sig i Danmark och registrerades som utvandrad från Sverige.