Ny forskning: Djuren inte främmande för en sup
Uppdaterad 18.57 | Publicerad 18.51
Den manliga fruktflugan tar till flaskan när han får nobben.
Sidensvansen råkar ofta illa ut när den flyger på fyllan.
– Etanol finns i överflöd i naturvärlden, säger Anna Bowland, på universitetet i Exeter, som forskat kring djurs alkoholvanor.
I en stor studie vid universitetet i engelska Exeter har det visat sig att alkoholkonsumtion förekommer i nästan alla kända ekosystem. Forskarna har gått igenom ett stort antal forskningsrapporter om djur som berusar sig.
– Vi rör oss bort från den här antropocentriska uppfattningen att alkohol bara används av människan, till att etanol finns i överflöd i naturvärlden, säger Anna Bowland på universitetet i Exeter till The Guardian.
Människan har under 10 000 år gjort alkohol till en stor del av sin kultur, men alkohol anses ha förekommit naturligt på jorden i 100 miljoner år.
Berusad älg
På den tiden har evolutionen även lärt djurvärlden att alkohol kan sätta guldkant på tillvaron, såväl som att orsaka en massa elände.
I en dokumentär från 1974 syntes elefanter, strutsar och babianer berusa sig på fermenterad marulafrukt, medan Aftonbladet skrev om en berusad älg som fastnade i ett äppelträd 2011.
Nu finns också forskning som bevisar att det är ett utbrett beteende hos djuren.
En studie mellan 1995 och 2012 i Guinea visade hur schimpanser regelbundet, och under ”ordnade former”, drack stora mängder jäst palmsaft som de stal från de lokala byarnas skördar.
Det uppstod aldrig bråk, och när solen gick ner svingade de sig iväg för att sova ruset av sig.
Fler sexpartners
Fågelarten tujasidensvansen valde istället en dålig mänsklig vana. Forskare upptäckte att många av fåglarna flög ihjäl sig efter att ha festat på jäst frukt.
– Berusning är inte till fördel i en miljö där du kämpar för att överleva, säger Bowland.
När forskarna granskade fruktflugans alkoholbruk visade det sig att hanar som blev ratade i parningsleken tröstade de sig med jäst nektar. Berusade honflugor å sin sida hade sex med fler partners än de nyktra honorna. Honorna blev också mindre nogräknade med vilka partners de valde.
Däremot slår forskarna fast att de ännu inte vet om djuren berusar sig med flit, eller om det är en oväntad bieffekt.