Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Högsta ledningen i Kina medger problem

TT-AFP

Publicerad 2024-09-26 08.51

Kinas politbyrå, här i släptåg bakom ordföranden president Xi Jinping, låter meddela att landet står inför ekonomiska problem. Arkivbild.

Ett av Kinas högsta styrande organ – kommunistpartiets politbyrå – medger att landet står inför ekonomiska ”problem”.

I ett ovanligt förbehållslöst besked som ges via landets styrda medier står det att krävs mer ”fokus och effektivitet” framöver.

”Vissa nya situationer och problem har uppstått i den nuvarande hanteringen av ekonomin”, skriver nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

”Vi måste bemöta folks farhågor”, står det vidare, när det handlar om bostadspolitiska åtgärder, boränteläge och behovet av en ”ny modell” för fastighetsmarknaden.

Det utlovas också åtgärder för en förbättrad äldrevård och barnomsorg.

Tidigare denna vecka har styret i Peking aviserat flera skarpa åtgärder för att blåsa nytt liv i en ekonomi som ännu inte har återhämtat sig till fullo efter covidpandemin. Det pågår en långvarig skuldkris i fastighetssektorn och ungdomsarbetslösheten är stor.

Den politiska ledningen överväger att skjuta till ett mångmiljardbelopp till de statliga storbankerna, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. En sådan åtgärd har inte vidtagits i Kina sedan finanskrisen 2008.

Partistatens mäktiga politbyrå består av 24 ledamöter under ordförande Xi Jinping, som också leder byråns ännu mäktigare ständiga utskott.