Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ministern: Mycket stor oro för upptrappningen

TT

Uppdaterad 11.53 | Publicerad 11.37

Maria Malmer Stenergard beskriver utvecklingen som oroande. Arkivbild.

Sveriges regering ser med ”mycket stor oro” på den militära upptrappningen i Mellanöstern, meddelar utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) via sociala medier.

Hon syftar då på den upptrappning som har pågått mellan Israel och den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah sedan den 7 oktober förra året, då palestinska Hamas attackerade Israel och Hizbollah dagen därpå anföll landet med raketer.

”Eskaleringen har resulterat i ett stort antal dödade och skadade på olika sidor. Tillsammans med övriga EU uppmanar Sverige till de-eskalering och ger fullt stöd till de diplomatiska ansträngningarna för en vapenvila”, skriver Malmer Stenergard.

Hon och unionens andra utrikesministrar höll på måndagskvällen ett extrainsatt möte. EU:s utrikeschef Josep Borrell sammankallade dem med anledning av Israels omfattande anfall mot Beirut och stora delar av Libanon. Efteråt utropade han ett nytt krav på omedelbart eldupphör och att parterna återgår till tidigare överenskomna konfliktlinjer.

Ytterligare militära ingripanden ”skulle dramatiskt förvärra situationen och det måste undvikas”, meddelade spanjoren Borrell efter att ministerrådet diskuterat saken.

Några timmar senare inledde Israel en markinvasion av Libanon.