Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Anna, 71, äter ett kilo äpplen om dagen – välkomnar årets rekordskörd

Uppdaterad 15.08 | Publicerad 13.08

Årets äppelskörd är rekordstor.

Det glädjer Anna Hoffstedt, 71, som ätit alla sorter i Anton Nilssons ”äppelbibel”.

– De är så vansinnigt goda och vackra, säger hon.

Det ser ut att bli ett ovanligt bra äppelår. Odlare runt om i Sverige vittnar om rekordskördar och entusiasten Anna Hoffstedt har fått liknande signaler.

– Folk som jag träffat ute i landet beskriver det som århundradets äppelår och jag är benägen att tro på det, säger hon.

Under säsong äter Anna ett kilo äpplen om dagen. Och kärleken för frukten är rotad i barndomen.

– Min mamma tog med mig till Fyristorg i Uppsala där bönderna stod på lördagarna för att sälja sin skörd. Då fick jag smaka, se och lukta på äpplena. Det fanns en så stor rikedom av stora och små, röda och gröna äpplen. Där väcktes mitt intresse.

Anna Hoffstedt, 71, blev intresserad av äpplen redan som barn.

PLUS: Ändra din kost och förläng ditt liv


Anna Hoffstedt, 71, som ätit alla sorter i Anton Nilssons bok.

Favoritsorten: ”Stenkyrke”

Entusiasmen har följt med henne hela livet.

I Anton Nilssons pomologi från 1986 står 257 äppelsorter listade. Anna Hoffstedt har ätit dem alla.

– Det tog över 30 år, men det har varit ett rent nöje. Jag har fått resa runt på flera äppeldagar runt om i landet. Ett år fick jag ta mig till London för att smaka på en Manningstons parmän.

Ett perfekt äpple ska vara saftigt, men det ska också finnas en blandning av syra och sötma, enligt Anna.

Favoritsorten kommer från Gotland.

– Jag är väldigt förtjust i en sort som heter Stenkyrke. Bara vetskapen om att det inte finns på fastlandet gör det extra högtidligt när man får tag på ett.

Anna Hoffstedt, 71, äter ett kilo äpplen om dagen när det är säsong.

”Svenska äpplen har en egen karaktär”

Trots att hon betat av alla äppelsorter i Anton Nilssons ”äppelbibel” har hon inte fått nog av frukten än.

– De är så väsensskilda, vilket gör att man inte tröttnar. Det är verkligen en skatt vi har i Sverige.

Hon tycker också att fler svenskar borde ta del av just den skatten.

– Jag blir så sorgsen när folk köper importäpplen i butiken. De har ingen personlighet och smakar likadant. Svenska äpplen har en egen karaktär och profil. Men jag förstår att det är upp till var och en vad man tycker.

”Att de är nyttiga är bara en bonus”

Anna Hoffstedt är pensionerad läkare och är väl medveten om hälsofördelarna med frukten.

Men det är inte den främsta drivkraft när hon sätter tänderna i ett äpple.

– Jag kopplar bort mitt yrke och njuter i stället. De är så vansinnigt goda och vackra. Att de är nyttiga är bara en bonus.

Följ ämnen i artikeln