Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

TT-AFP

Publicerad 2024-04-16

FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay. Arkivbild.

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

– Jag beklagar att människor i Israel som vill tala med oss nekas den möjligheten, eftersom vi inte kan få tillträde till Israel, säger Pillay vid ett möte vid FN:s kontor i Genève.

Utredningskommissionen inrättades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i maj 2021 för att utreda påstådda brott mot internationell humanitär rätt i Israel och de palestinska territorierna.

Kommissionen undersöker just nu påstådda brott under Hamas-attacken samt påstådda brott som begåtts av israeliska styrkor i Gazaremsan och på Västbanken.

– När det gäller Israels regering har vi inte bara mött en brist på samarbete utan även ett aktivt hindrande av våra ansträngningar att ta emot bevis från israeliska vittnen och offer för de händelser som inträffade i södra Israel, säger Chris Sidoti, en av utredarna för kommissionen.

I ett uttalande till nyhetsbyrån AFP hävdar Israel att landet har gett kommissionen tillgång att resa till Israel och träffa offer. Samtidigt uttrycker de kritik.

”De 1 200 personer som mördats, de kvinnor och flickor som våldtagits, den gisslan som tagits i Gaza, vet alltför väl att de aldrig kommer att få någon rättvisa eller den värdiga behandling de förtjänar från utredningskommissionen och dess medlemmar, som har en historia av antisemitiska och anti-Israel uttalanden”, säger Israel i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Kommissionen kommer att presentera sina första slutsatser för FN:s råd för mänskliga rättigheter i juni.