Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Här bombas IS på nytt vid turkiska gränsen

Publicerad 2014-10-23

Här genomför den USA-ledda koalitionen änne ett bombanfall mot IS.

Mer än 500 personer har dött i bombningarna som pågått i snart en månad.

De flesta dödsoffren sägs tillhöra Islamska staten, men 32 av dödsoffren uppges vara civila.

Sedan mitten av september har staden Kobane, som på arabiska heter Ayn al Arab, på gränsen mellan Syrien och Turkiet varit måltavla för terrororganisationen IS.

Aftonbladet har varit på plats och rapporterat om kriget och de mycket omfattande flyktingströmmar som lämnat Kobane och de kringliggande byarna för att fly undan jihadisterna.

Sedan dess har flyktingströmmarna fortsatt och nu beräknas över 200 000 människor tagit sig över gränsen till Turkiet.

135 anfall

Det såg länge ut som IS skulle lyckas att erövra Kobane, men den kurdiska försvarsstyrkan som huvudsakligen tillhör gerillarörelsen YPG, har trots allt sämre beväpning och dålig tillgång till ammunition lyckats försvara stadens innersta kärna.

IS har lidit stora förluster främst på grund av de 135 bombanfall som fram till i dag genomförts under ledning av USA runt Kobane.

”I kombination med fortsatt motstånd på marken, tyder allt på att flyganfallen har saktat ner IS anfall in i staden”, rapporterade USA:s centralkommando i går.

I samma rapport meddelade koalitionen att IS har försvagats kraftigt efter att de fått vapen, utrustning och transportmedel sönderbombade.

Enligt organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som har sin bas i Storbritannien, har 553 människor dött i Syrien under bombattackerna. Av dödsoffren ska 464 personer tillhört IS och 57 ska vara kopplade till den al-Qaida-kopplade gruppen al-Nusra. Men bombningarna har också fört med sig civila offer. 32 personer varav sex barn ska ha dött i flyganfallen.

Visar bombernas effekt

Trots förlusterna fortsätter IS sin offensiv mot Kobane. Så sent som i dag rapporterade nyhetsbyrån AP om att tung eldgivning hördes från staden.

Samtidigt kom nya bilder som visar ett av flyganfallen mot terrororganisationen.

Bildserien är tagen på berget Tilsehir, som har varit en nyckelposition för IS artilleri, och visar en ensam krigare intill Islamiska statens svarta flagga.

Ögonblicket senare försvinner mannen i ett eldhav när USA går till anfall med så kallade air-to-surface-missiler.

Förstärkningar väntar

För att ytterligare stärka upp försvaret av staden har Turkiet godkänt att 200 krigare från den kurdiska Peshmerga-gerillan ska få gå in i krigszonen från den turkiska sidan.

– Vi ska bistå Peshmergastyrkor att ta sig in till Kobane, sa Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu under en presskonferens i Ankara tidigare i veckan.

Förstärkningen väntas komma fram till gränsstaden under de kommande dagarna.