Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Melina, 14, blev fast på Arlanda

Publicerad 2014-12-08

När rörelsehindrade Melina Thiele, 14, skulle flyga hem fick inte hennes elrullstol plats på planet.

Hon satt fast på flygplatsen hela dagen – utan tillräckligt med medicin.

– Hon kan få svåra kramper, säger hennes mamma Linda Thiele.

I fredags tog Linda Thiele med sig sina fem barn till Stockholm.

Hon och de fyra yngsta åkte bil från Stöde i Sundsvalls kommun. Äldsta dottern Melina, 14, är gravt rörelsehindrad och har en cp-skada. Hon flög med sina tre assistenter.

– Det är en ganska stor process inför en sådan här annars ganska enkel resa. Vi hade fixat handikapprum på hotellet, kollat tillgänglighet, rapporterat till SAS att vi skulle komma med rullstol, uppgett beteckningar, mått och vikt på alla hjälpmedel som skulle checkas in som specialbagage, registrerat att vi var i behov av assistans på flygplatsen och så vidare, säger Linda Thiele.

”Känns väldigt taskigt”

Hon fick bekräftelse både på telefon och mejl på att elrullstolen var registrerad både på flighten till Stockholm och på flighten hem till Sundsvall.

Efter att bland annat ha sett musikalen ”Flashdance” på Chinateatern och tittat på julskyltning var det dags att åka hem igen vid lunchtid på söndagen.

Då visade det sig att SAS bytt ut planet som skulle flyga till Midlanda klockan 11.55 mot ett mindre propellerplan som inte hade plats för Melinas elrullstol som väger 180 kilo.

Inte heller nästa plan till Midlanda, som gick senare på eftermiddagen, kunde ta emot elrullstolen.

– Att man byter flyg utan att kolla vilka passagerare man har registrerade tycker jag känns väldigt taskigt. Då kan man undra varför man sitter och registrerar allt i förväg, säger Linda Thiele.

Har epilepsi

Melina behöver sondmatas och tar flera mediciner, bland annat mot epilepsi.

– Allt sådant där hade vi räknat med fram till klockan fem. Hon äter sista kvällsmålet och tar alla sina mediciner klockan åtta, men då tänkte vi ju att hon garanterat skulle vara hemma, säger Linda Thiele.

Hon berättar att Melina kan drabbas av epilepsianfall om hon inte får i sig sina mediciner.

– Melina är ganska rutinbunden, och det här upp och ner-kastandet av hennes rutiner i kombination med att hon inte får i sig sina mediciner i tid kan i värsta fall utlösa anfall. Hon kan få svåra kramper, det är min oro just nu.

Melina kan inte kommunicera via tal, men hennes assistent Josefin Lantz berättar att hon trots allt har mått bra under dagen.

– Nu på kvällen tycker hon visserligen att det har blivit lite jobbigt, men hon har ändå tagit det bra. Tyvärr är det mindre bra för hennes kropp. Hon får sitta väldigt mycket. Nu har vi dock fått tillgång till ett hotellrum, så att hon har kunnat ligga och sitta i omgångar.

SAS beklagar felet

Tormod Sandstø, pressansvarig på SAS, säger:

– Att man byter plan sker varenda dag i flygbolag. Det kan bero på trafik, teknik eller kapacitet. Problemet här är att bokningssystemet inte har fångat upp att det skulle komma en person med rullstol. Där har det blivit fel och det beklagar verkligen vi på SAS. Nu ska vi försöka ta reda på hur det här har kunnat hända.

Klockan 21.25 kom Melina och hennes assistenter till slut iväg med ett jetflygplan.