Charterplan nödlandade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

Ett charterplan med 239 danska och svenska passagerare ombord tvingades på måndagen nödlanda i Marocko sedan en brand brutit ut i planet. Ingen människa skadades, uppger de nordiska nyhetsbyråerna Ritzau och NTB.

Planet, en Boeing 757 från Tui Fly Nordic, var på väg från Köpenhamn till Kap Verde när det började brinna i köket i bakre delen. Besättningen kunde snabbt släcka elden men piloterna valde av säkerhetsskäl att landa i Casablanca i Marocko.

Av passagerarna kom 70 från Sverige.

Planet tvingades gå ner efter personalen upptäckt att en av ugnarna började ryka.

"Det blev en kortslutning"

– Det är så att flyget som gick från Köpenhamn i morse tvingades gå ner i Casablanca. Personalen upptäckte rökutvecklingen i bakre planet men det var ingen eldsvåda. Det har knappt märkts ombord. Landningen gjordes helt normalt. Det är något man alltid gör av säkerhetsskäl, säger Jim Hofverberg, informationschef TUI FLY Nordic.

Enligt flygbolaget ska passagerarna ombord ha varit lugna.

– Vad vi vet fanns det ingen oro bland passagerarna. Tekniker har kontrollerat flygplanet som nu är i luften igen på väg till Kap verde.

Vad orsakade felet?

– Det blev en kortslutning i en av ugnarna där man värmer mat. Det upptäcktes av personalen och brandlarmet hann aldrig lösas ut. De använde släckare och då slutade det att ryka, säger Jim Hofverberg.

Är du på plats? Har du uppgifter eller
bilder?

ANNONS