Spelade med alla de stora

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Lundell, Uggla, Abba och Schaffer – Brunkert trummade i landets mest kända band

Ola Brunkert var vapenvägraren som blev världsstrummis.

Hans karriär löpte över mer än tre decennier och hans trummor hörs på hundratals skivinspelningar.

Nu sörjer Musiksverige en av landets största musiker.

Ola Brunkert föddes i Örebro i december 1946 men hamnade snart i Stockholms bubblande musikvärld och spelade i flera band redan på 1960-talet.

Han trummade med eliten i svensk musik i decennier och syntes på scenen här hemma så sent som förra året, då The original Abba orchestra turnerade i Sverige och bjöd på tolv konserter.

Alla Abbas plattor

Abba är bandet som gjorde Ola Brunkert internationellt känd, och han både turnerade och spelade på alla bandets drygt 20 plattor.

Brunkert spelade och spelade in plattor med Sveriges mest kända musiker och rockstjärnor –  Ulf Lundell, Magnus Uggla, Janne Schaffer, Arne Domnerus, Ted Gärdestad, Hansson De Wolfe United, Mats Ronander, Björn Skifs, Pugh Rogefelt, Thomas Ledin, Björn J:son Lindh, Jerry Williams, Claes af Geijerstam, Sveriges jazzband och många fler.

Jazztrummis

Han började som jazztrummis med New Orleans-känsla i Slim's bluesband innan han gick med i Science Poption i mitten av 1960-talet. Brunkert spelade också i Grapes of Wrath med Jojje Wadenius, Opus III med Janne Schaffer och Blåblus med Björn Skifs.

Första gången Brunkert spelade med Abba var när man spelade in det som också blev gruppens första singel, "People need love".

Ola Brunkert var unik på många sätt – och han var den ende av bara två musiker som spelar på samtliga Abbas album.

Familjen flyttade till Mallorca och det som från början var ett fritidshus redan på 1980-talet, tillsammans med hustrun Inger Olausson-Brunkert och barnen Daniel, Paris och Paul.

Hustrun Inger gick bort i slutet av förra året.