Svenska tv-tittare hjälpte våldtagna Gira, 17

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-07-20

SVT-profilen startade insamlingskonto efter programmet.

Inslaget om 17-åriga Gira från Indien som våldtogs berörde många av SVT:s tittare. Nu har hon fått oväntad hjälp från just Sverige, tack vare korrespondenten Malin Mendel Westberg.

I mitten av april sändes ett inslag om 17-åriga Gira Naranbhai i SVT:s program "Korrespondenterna". Hon berättade om hur hon när hon gick i sjuan tackade ja till att bli skjutsad till skolan av en kille på motorcykel.

– Han tog mig till sitt hus och våldtog och misshandlade mig. Efter några veckor kom en äldre man som sa att han skulle hjälpa mig. Men på vägen därifrån tog han in mig i skogen och våldtog mig. Sedan sålde han mig vidare till en annan man, sa Gira till SVT då.

Hon var kidnappad i nästan ett halvår.

Tittarna samlade in pengar

Många engagerades av Giras öde och tittare hörde av sig till SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg. Det slutade med att hon startade ett insamlingskonto för att hjälpa 17-åringen.

Hittills har cirka 8 000 kronor kommit in, mycket pengar för en flicka i Indien.

Tack vare pengarna har Gira kunnat börja gå i terapi för att bearbeta det hon varit med om. Samtidigt försöker hon läsa ikapp det hon missade i skolan när hon var kidnappad. Framför allt har hon börjat engagera sig i kampen för kvinnors rättigheter i Indien.

– Vi måste hjälpa varandra. Tillsammans är vi starka, men vi klarar det inte själva. Jag vill inte att någon annan ska gå igenom det som jag varit med om, säger Gira till SVT.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln