Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Salmonella påträffat i ägg

Publicerad 2013-06-03

Salmonella har påträffats i ett parti importerade ägg.

Nu slår den svenska branschen larm.

– Det är väldigt oroväckande, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande för Svenska ägg.

De smittade äggen kommer ursprungligen från Lettland. Efter att ha upptäckt att de var felmärkta lät branschorganisationen Svenska ägg testa dem.

– Vi skickade dem till danska Livsmedelsverket, de är duktiga på sådant, säger Charlotte Norrman-Oredsson.

Svenska ägg köpte drygt 3 000 ägg direkt från handeln i Stockholm. Resten av partiet har redan sålts till vanliga konsumenter.

”Stark oro”

I Sverige är det mycket ovanligt att ägg innehåller salmonella, men vissa länder har inte lika strikta kontroller.

– Importen till Sverige ökar. Vi ser med stark oro på att det brustit någonstans i kedjan.

Viktigt att koka

Även importerade ägg testas. Uppfödarna måste ta prover på hönsflocken innan produktionen börjar. Men salmonellan kan spridas efter att kontrollen gjorts.

De goda nyheterna är att det är enkelt att skydda sig.

– Rent generellt så dör salmonella när man kokar äggen, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på svenska Livsmedelsverket.