Ikea erkänner slavarbete i forna Östtyskland

Publicerad 2012-11-16

Företaget "beklagar djupt".

Ikeas grundare Ingvar Kamprad.

Ikea utnyttjade politiska fångar i det forna Östtyskland som billig arbetskraft.

Det visar en utredning som företaget själv låtit göra.

– Vi beklagar djupt att detta kunde hända, säger Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef på IKEA of Sweden.

För drygt ett år sedan avslöjade ett tyskt konsumentprogram att straffångar i kommunistiska DDR tillverkade möbler åt jätten Ikea med start på 1970-talet.

Ikea nekade då till att man medvetet använt sig av straffarbete men tillsatte en utredning för att klarlägga vad som hänt.

I dag presenterades resultatet av Ernst & Youngs rapport.

Av den framgår att uppgifterna om att politiska fångar tillverkat Ikea-produkter stämmer.

– Utredningen visar även att det fanns representanter inom IKEA koncernen som vid denna tid kände till att politiska fångar möjligen användes i produktionen i före detta DDR, skriver Ikea i ett pressmedelande. Även om IKEA koncernen vidtog åtgärder för att säkerställa att fångar inte användes i produktionen står det nu klart att dessa åtgärder inte var tillräckligt effektiva.

Att fly var ett lagbrott

I dag är företaget ångerfullt.

– Vi beklagar djupt att detta kunde hända, säger Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef på IKEA of Sweden. Att använda politiska fångar i produktionen har aldrig varit accepterat inom koncernen. Vid den här tiden hade vi inte dagens välutvecklade kontrollsystem och det står klart att det inte gjordes tillräckligt för att förhindra det inträffade.

I DDR stod alla som misstänktes att på minsta sätt vara emot regimen under övervakning av säkerhetspolisen, Stasi. Att försöka fly ur landet var ett brott. Många dömdes till långa fängelsestraff och fick arbeta i fängelserna.

Sedan uppgifterna om Ikea blev kända har ett stort antal människor vittnat om hur de tvingades gå upp halv fem på morgonen för att sedan i buss föra till en fabrik där de arbetade långa timmar. Skyddsanordningar saknades helt.

Fångarna tjänade 40 östmark i månaden. Att jämföra men en normal månadslön på runt 1 000 östmark.

När fångarna blev fria efter Berlinmurens fall 1989 var det flera av dem som kände igen detaljer i Ikeas möbler som identiska med dem de själva producerat i fängelset.

Omfattande import

I dag är det många av fångarna som tycker att Ikea borde ersätta dem för deras jobb som de betraktar som slavarbete.

Tidigare känt är att Ikea i början av 70-talet startade en omfattande import från DDR. Även med vanliga anställda var lönerna låga. DDR framställdes på den tiden som arbetarnas paradis men verkligheten var en helt annan. Ikea drog sig inte för att utnyttja den billiga arbetskraften i en diktatur.

Ikea kommer inte att ersätta de enskilda fångarna för deras arbete. Däremot kommer man att ge ett finansiellt bidrag till organisationen UOKG som forskar om tvångsarbete i före detta DDR.