Romney rädd att sätta valet före stormoffren

Publicerad 2012-11-01

”Segermötet” på flygplatsen i Tampa är Mitt Romneys första sedan stormen Sandy

TAMPA, FLORIDA. Mitt Romney nämner inte Obama en enda gång i sitt tal.

Rösten är försonlig snarare än aggressiv.

Valrörelsen är igång igen men Romney är försiktig, rädd att verka sätta valet före stormoffren.

Det första Romney gör efter ha promenerat längs med rampen fram till talarstolen är att peka på de två storbildskärmarna där Röda Korsets telefonnummer är väl synligt.

– Jag vill uppmana de som har råd att skänka några dollar till offren för tragedin i nordöst. Det är i sådana här situationer som vi amerikaner enas.

Romney har kavlat upp ärmarna på sin vita skjorta.

”Segermötet” på flygplatsen i Tampa är Romneys första riktiga valmöte sedan stormen Sandy drog in över USA i början av veckan. Som utmanare har han en svår balansgång att gå.

Kan inte vara passiv

Han vill inte riskera att förlora den medvind han har till Obama som kan vara presidentlik i ett svårt läge för landet.

Men han kan heller inte vara helt passiv och försvinna från tv-rutan och tidningarnas förstasidor. Då riskerar medvinden att förvandlats till stiltje.

Därför var det intressant att se hur Romney skulle tackla sitt första valmöte efter stormen.

Förre Floridaguvernören Jeb Bush, som förmodligen själv skulle ha en god chans om han ställt upp, får hedersuppdraget att med speakerröst introducera Mitt Romney med orden.

– Säg välkommen till USA:s näste president.

Jublet i flyghangaren överröstar det från en Boeing 737 som just lyfter utanför.

Angrep inte Obama

När Romney väl klarat av stormoffren - det hade sett väldigt konstigt ut om han inte börjat med det - så höll han ett rätt vanligt valtal. Med den skillnaden att han inte vid ett enda tillfälle klagade på eller angrep Obama eller den sittande administrationen. Det jobbet fick uppvärmningstalarna ta hand om.

Romney var istället noga med att poängtera sin vilja att samarbeta över partigränserna om han blir vald till president. En flirt med de oberoende väljarna och med demokrater som står långt till höger och kan tänkas byta sida.

– Jag vill samarbeta med bra demokrater för att det ska bli bäst för USA. Inte bäst för politikerna.

En given vinnarreplik hos publiken som tjöt av glädje och viftade extra exalterat med sina Romney/Ryan-plakat.

Resten av talet ägnade Romney åt att prata om sin egen plan för att förbättra den amerikanska ekonomin. Inga nyheter. Det han redovisar är en viljeyttring men han säger inte ett ord om hur han i praktiken ska bära sig åt.

Publiken är nästan helvit. Till slut hittar jag en svart kvinna med två döttrar som alla bär stora Mitt Romney knappar på bröstet.

– Obama är en fin man men han har inte den politik som krävs för att få det här landet på fötter, säger Dolores Fordes-Chen. Romney klarar ekonomin mycket bättre. Jag är här för att ge honom mitt hundraprocentiga stöd.

Väntar med gasen i botten

Det är ingen slump att Romney förlagt sina första valmöten efter stormen till Florida. Delstaten är en av dem som drabbats hårdast av orkaner genom åren. Floridas 29 elektorsröster är också en nyckel för Romney om han ska vinna valet.

Romney är i knapp ledning men det gäller att elda på de egna anhängarna så att de anstränger sig för att värva röster och ser till att folk verkligen går och röstar.

När talet är över kliver Romney ner från scen och börjar skaka människors händer omgiven av några livvakter från Secret service. Jag noterar inte en enda svettpärla i den lätt solbrände Romneys panna.

Han promenerar ut i solskenet och kliver på sitt kampanjplan parkerat utanför hangaren. Planet är målat med hans slogan ”Believe in America”. Två valmöten återstår innan dagen är över.

Budskapet går inte att ta miste på. Valrörelsen är igång igen men det tar en dag eller två tills han på allvar sätter gasen i botten.