Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Unga hbtq-människor har en tuff verklighet”

Uppdaterad 2014-03-05 | Publicerad 2014-03-04

Olof Lavesson, 38, är Moderaternas första hbtq-talesperson.

Som öppet homosexuell minns han en tid när det inte ens gick att prata om sin sexualitet i partiet.

– Ska man vara kritisk mot något är det väl just det, att det dröjt så länge för oss att ha den här titeln, säger han.

Riksdagsledamoten från Malmö, Olof Lavesson, gick med i Moderaterna 1991, mitt i sin egen ”komma ut”-period, som han själv beskriver det.

– Då var det till stora delar ett annat parti än det är i dag, som jag inte kände mig helt hemma i om jag ska vara ärlig. Det var bråkigt och stökigt, det var ett parti med mycket andra åsikter. Jag är ödmjuk inför det även i dag, säger han.
Vändpunkten, beskriver han, var när Fredrik Reinfeldt, då riksdagsledamot för M, och Ulf Kristersson, nu socialförsäkringsminister, bröt partilinjen i riksdagsomrösningen om registrerat partnerskap 1993.

Moderaterna som parti var emot lagstiftningen, men Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson deklarerade att de röstade för den svenska partnerskapslagen, som sedan infördes 1 januari 1995 (och sedan upphävdes 2009 när äktenskapsbalken blev könsneutral).

– Där föll första vallen i nya Moderaterna. Mycket hände sedan när Fredrik tog över ledarskapet i partiet 2003 och höll invigningstal på Pridefestivalen. Det sände signaler i mitt parti, säger han.
Men kampen har varit hård även under 2000-talet för Olof Lavesson.

Dröjt länge

2007 var han en av sju moderata riksdagsledamöter som skrev en artikel på DN Debatt om att man ville att partiet skulle vara för i omröstningen om att äktenskapsbalken skulle bli könsneutral. Annars tänkte man bryta partilinjen en gång till. Olof Lavesson säger att det förslaget gav stående ovationer på partistämman.

– Det var ett helt annat klimat i partiet då, jämfört med 1991, när det inte gick att prata om den här frågan.
Han får ofta frågan om det är svårt att vara öppet homosexuell och medlem i Moderaterna.

– Svaret är nej, det har det inte varit. Däremot har det varit jobbigt att vara moderat och homosexuell ibland, eftersom vi har ett dåligt historiskt förflutet i de här frågorna.

I dag har Sverige en könsneutral äktenskapsbalk, en öppnare diskrimineringslagstiftning, och tvångssterilisering vid könskorrigering av transpersoner är numera olagligt.

– Samhället förändras hela tiden, då måste vi göra det också. Ska man vara kritisk mot något är det väl just det, att det dröjt så länge för oss att ha den här titeln.

Certifiera kommuner

Till vardags sitter han i näringsutskottet, men det är främst bland gamla och unga han vill påverka som M:s HBTQ-talesperson.
– Unga hbtq-människor som växer upp i Sveriges små- och medelstora kommuner har en tuff verklighet, med mobbning, trakasserier och hot. Jag vill ta reda på hur vi kan stötta dem, där ser jag fram emot att jobba med vår utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé.
Han kommer även att kämpa för att fler äldreboenden ska hbt-certifieras av organisationer som RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

– Moderaterna leder ett antal kommuner, där gäller det att vi levererar och tar initiativ till den här typen av arbete. Då följer fler efter.
 

Fotnot: Hbtq är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.