Panter jagas i södra Spanien

Publicerad 2013-08-24

Spanska myndigheter är på jakt efter en svart panter.

Kattdjuret ska fångas med stora burar och mörkerseende kameror.

– Vi gissar att någon som haft den som husdjur har släppt den lös i området, säger sökledaren Jacinto Navarro.

En handfull personer har sett ett större kattdjur i närheten av staden Berja i södra Spanien. Jakten har pågått i flera dagar.

– Från vittnesbeskrivningarna verkar det röra sig om en panter, men vi är inte säkra, säger Jacinto Navarro, sökledare och regional tjänsteman i Andalusien, till AFP.

Burar med kött

Senast i dag fick myndigheterna in nya vittnesuppgifter när ett antal chockade mandelodlare hörde av sig och sa att de hade sett djuret.

– De är oroliga eftersom det här handlar om ett farligt djur i det fria, säger Jacino Navarro.

Nu har tjänstemän från regionens miljödepartement placerat ut flera burar med kött inuti för att locka till sig katten. Mörkerseende kameror har också placerats ut på strategiska platser. Hittills har man dock bara lyckats fånga en räv och en tam katt.

Under fredagen valde man därför att placera ut ytterligare burar och kameror.

Ska bedövas

Enligt nyhetsbyrån AFP deltar tre tjänstemän och tre poliser i panterjakten. Deras "absoluta prioritering" är att fånga djuret levande.

Om de lyckas fånga djuret i en av burarna är planen att skjuta det med en bedövningspistol. Sedan ska det transporteras till ett zoo i den närliggande staden Tabernas.

Enligt Sky News kan den misstänkta pantern befinna sig i nationalparken Sierra Nevada. Platsen där djuret har setts ligger mellan Granada och Almeria, inte långt från Costa del Sol.