Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

SDU blåser av kuppen - skyller på media

Publicerad 2014-02-02

Sverigedemokraternas Ungdomsförbud planerade en kupp mot Föreningen Nordens Ungdomsförbund - för att kunna "ta kontroll över hundratusentals kronor".

På söndagskvällen backade SDU, blåste av kuppen och skyllde på allt på media.

– Det känns skönt och visar att den vi kan hålla tillbaka den här typen av organisationer, säger Thorgny Arwidson, förbundsordförande i FNUF.

Föreningen Nordens Ungdomsförbund är en partipolitiskt obunden ideell förening som bland annat arbetar för ökat samarbete mellan de nordiska länderna.

I helgen har Stockholmsavdelningen årsmöte, och i kväll ska delegater till förbundsstämman röstas fram.

Uppmanar till kupp

I ett brev uppmanar Sverigedemokraternas ungdomsförbunds vice förbundsordförande, William Hahne, till en kupp.

Eftersom få medlemmar i FNUF brukar komma på stämman, skriver Hahne i brevet, "kan man lätt uppnå en majoritet".

"Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt.

Emelie Weskie är ordförande i Stockholmsavdelningen.

"Säger nej till främlingsfientlighet"

Hon säger att de nåtts av uppgifterna om kupplanerna.

– Vi har hört att det är 20-25 SDU:are som blivit medlemmar för att kunna rösta, men jag är övertygad om att vi är fler "riktiga" medlemmar.

Hon berättar att William Hahne tidigare varit med i föreningen, men fick lämna förra året efter en "intressekonflikt".

– Vi säger nej till allt som har med främlingsfientlighet att göra. Han kunde inte både ha en roll hos oss och hos Sverigedemokraterna.

– De har en nationalistisk agenda som bygger på enfald. Vår agenda bygger på mångfald.

Efter att kupplanerna läckt har folk, som inte står bakom SDU, på Twitter uppmanats att bli medlemmar och rösta så att SDU:arna inte ska komma in i styrelsen.

"Förvrängd av media"

Aftonbladet har under dagen sökt William Hahne. Vid 18.20 skrev han ett inlägg på sin Facebook-sida. Han skriver att SDU:s ambitioner för FNUF "blivit förvrängd av media". Därför har man valt att inte kandidera detta år.

Han tillbakavisar även uppgiften om att SDU ville gå in i FNUF av ekonomiska syften - en uppgift som han själv varit del i att sprida.

"Huvudsyftet har alltid varit att väcka liv i organisationen som i dag är en hopplös slumrande pappersförening" skriver han.