Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kinas ekonomi väntas gå om USA i år

Publicerad 2014-04-30

USA kan bli omkört av Kina som världens största ekonomi redan i år. Det är betydligt tidigare än 2019, då många bedömare förutspått att det skulle ske, skriver tidningen Financial Times.

Fast bara enligt ett mått som tar hänsyn till prisnivåer i olika länder.

Så sent som 2005 räknade Världsbanken-ledda International Comparison Program (ICP) med att Kinas ekonomi bara var ungefär hälften så stor som USA:s. Men på valborgsmässoafton kom nya siffror som visar att Kina kan gå om USA som största ekonomi redan senare i år, snarare än runt år 2020 som många ekonomer tidigare har trott, skriver Financial Times.

Förändrad beräkning

I sin senaste mätning har ICP förändrat sättet att beräkna köpkraftsjustering, ett mått som av många anses vara ett mer rättvisande för att mäta storleken på ett lands ekonomi, snarare än att jämföra ekonomier rakt av utifrån växelkurser, eftersom det tar hänsyn till prisskillnader mellan olika länder.

ICP:s nya sätt att räkna har lett till att storleken på en rad tillväxtländers ekonomier har uppvärderats, och det samt att Kinas ekonomi har växt betydligt snabbare än USA:s sedan mätningen 2005, vilket gör att Kinas ekonomi enligt ICP i dag är betydligt större än man trott. Enligt det traditionella sättet att mäta väntas dock USA behålla förstaplatsen i många år till.

Att USA snart blir omsprunget är inte så konstigt eftersom USA:s befolkning bara är cirka en fjärdedel av Kinas 1,3 miljarder. Indien, med sin stora befolkning, hamnar samtidigt på tredje plats på ICP:s lista. Däremot hamnar Kina och Indien bara på 99:e respektive 127:e plats av 199 länder, mätt per invånare.

Fortfarande fattigt

- Mätt per capita är Kina fortfarande fattigt, säger Stephen Schwartz, ekonom vid Moody's i Hong Kong, till Wall Street Journal.

ICP har även undersökt i vilka länder priserna är högst och lägst, och där hamnar Sverige på sjätte plats bland de dyraste länderna. Allra dyrast är Schweiz och Norge, medan Pakistan och Egypten har lägst priser.