En död och flera skadade efter skjutningen i Malmö

Uppdaterad 2016-09-26 | Publicerad 2016-09-25

En av de fyra männen som skottskadades i Malmö på söndagen har dött av sina skador, uppger polisen.

Gärningsmännen ska ha försvunnit på moped. Ingen har ännu gripits.

Mellan 10-20 skott ska ha avlossats och barn var nära att träffas.

– En teori är att man använt automatvapen, säger Mats Attin, inre befäl vid polisen i Malmö.

Skottlossningen inträffade vid 19-tiden på söndagskvällen på Censorsgatan i Fosie i Malmö.

Enligt polisen har fyra män skottskadats. Tillståndet uppgavs tidigt vara kritiskt för en av dem. Enligt Sydsvenskan har mannen skjutits i huvudet.

– Det är ett besvärande skadepanorama med flera personer skadade, säger polisens kommunikatör Eva-Gun Westford till Aftonbladet.

Polisens inre befäl kunde inte bekräfta uppgifterna om att mannen skjutits i huvudet.

– Det är uppgifter jag hört men inget jag kan bekräfta. Jag vet inte mer än att han är livshotande skadad, säger Mats Attin, inre befäl vid polisen i Malmö.

Vid lunchtid på måndagen bekräftade polisens kommunikatör Eva-Gun Westford för nyhetsbyrån TT att mannen som vårdades för livshotande skador dött på sjukhus.

Lite senare bekräftade polisen även dödsfallet på sin webbplats.

Enligt TV4 är den döde i 20-årsåldern.

Flera skott som avlossades gick rakt in i en lägenhet där en familj med flera barn befann sig.

– Det var inte så sent så man var ju uppe i lägenheten och var nära att träffas. De är inte fysiskt skadade men det kunde ha slutat väldigt illa, säger Mats Attin.

"Stora resurser"

En stor polisinsats inleddes efter larmet om skjutningen som ägde rum utomhus. Enligt uppgifter till Aftonbladet har skotten avlossats i tät följd i flera omgångar vilket tyder på att automatvapen använts vid skjutningen.

– Inledningsvis har vi fått se till att man räddar liv och att de skadade blir omhändertagna för vård. Sedan handlar det om att säkra bevis genom tekniska undersökningar, säger Eva-Gun Westford.

Gärningsmännen ska enligt vittnesuppgifter till polisen ha lämnat platsen på moped.

Polisen har tagit ett stort antal tomhylsor i beslag.

– Det snackas om mellan 10-20 hylsor. Med tanke på mängden och spridningen av skotten, att det kom in i en lägenhet, är en teori att man använt automatvapen. Men det är inte bekräftat, säger Mats Attin, inre befäl vid polisen i Malmö.

Enligt ett vittne fördes tre skottskadade personer in på bår på Malmö Universitetssjukhus strax efter dådet. De tre personerna fördes enligt uppgifter till Aftonbladet till sjukhus i privata bilar medan den fjärde personen fördes iväg i ambulans.

Oroligt på sjukhuset

Också sjukhuset bevakades under söndagskvällen av polis.

– Det har varit oroligt på sjukhuset i samband med de här fyra skadade som finns där. Jag kan inte säga att det finns en hotbild men det är personer som rör sig och vill komma in på sjukhuset, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen.

Ingen misstänkt har gripits i nuläget, enligt polisen.

– Vi hör under kvällen personer som kan ha sett eller hört något i samband med händelsen, säger Anna Göransson.

Polisen har under natten hållit förhör med tre av de fyra som sköts.

– Det har inte gett mycket, säger Mats Attin, inre befäl vid polisen i Malmö till TT.

Platsen känd sen tidigare

För att kunna hantera insatsen på Censorsgatan avdelade polisen resurser från kommenderingen kring söndagens fotbollsderby mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

– När vi får in ett larm av den här kalibern där ingångsvärdet är att man har hört skottlossning och man har mer än en skadad så är det självklart vår skyldighet att dra på med de resurser vi kan avsätta, sa Eva-Gun Westford.

På samma innergård där kvällens skjutning ägde rum mördades så sent som i april en 39-årig man.

Enligt uppgift till P4 Malmöhus ska mannen med de allvarligaste skadorna från söndagens skjutning ha varit aktuell i utredningen kring dödsskjutningen av 39-åringen.

 PLUS:  Det dödliga våldet

Följ ämnen i artikeln