Mossack Fonseca – en av världens största grossister för skatteplanerare
Publicerad 2016-04-04
Panamadokumenten har läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca.
Firman som erbjuder allt från knarkbaroner till idrottskändisar hjälp att gömma sina förmögenheter grundades 1986 av Ramón Fonseca och Jürgen Mossack.
– Tillsammans har vi skapat ett monster, har Fonseca sagt.
Mossack Fonseca har hjälpt till att gömma undan miljarder med kronor i skatteparadis, enligt de läckta Panamadokumenten. Så här beskriver brittiska BBC vad företaget hjälpt sina förmögna kunder med:
”Det finns visserligen lagliga sätt att använda skatteparadis, men det mesta av det som skett har handlat om att gömma de verkliga ägarna av pengar, pengarnas ursprung och att undvika att skatta för pengarna”.
11,5 miljoner dokument har läckt från den Panamabaserade advokatbyråns databas och Mossack Fonseca pekas ut som en av de fem största tillhandahållarna av skatteplaneringstjänster till världens elit, enligt internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ.
Bland annat svenska storbanken Nordea figuerar flitigt i dokumenten och enligt SVT har banken hjälpt rika kunder att brevlådeföretag i skatteparadis genom Mossack Fonseca.
Företaget grundades 1986 när juristerna Ramón Fonseca och Jürgen Mossack slog ihop sina firmor.
Jürgen Mossack föddes 1948 i Tyskland och är son till en före detta korporal i Hitlers Waffen-SS. Familjen flyttade till Panama i slutet av 1960-talet där han 1973 också tog juristexamen. Innan han öppnade sin första egna advokatbyrå i Panama har han arbetat på byrå i London, enligt ICIJ.
Uppväxt i Panama
Ramón Fonseca är född 1952 och uppväxt i Panama där han pluggade juridik och samhällsvetenskap, han har även utbildat sig i London. Utöver att arbetet som jurist är Ramón Fonseca också författare och rådgivare åt Panamas president, uppger ICIJ.
Redan ett år efter grundandet etablerade sig advokatbyrån på brittiska Jungfruöarna som 1987 nyligen genomfört lättnader i sin lagstiftning som gjorde det möjligt att starta brevlådeföretag utan insyn kring ägarförhållandena. Mossack Fonseca har sedan fortsatt att ligga i framkant med att förlägga sin verksamhet till skatteparadis. 1994 var de till och med att skapa ett, enligt ICIJ.
Ö-nationen Niue i Stilla havet fick hjälp av Mossack Fonseca att skriva en lagstiftning som gjorde dem till ett paradis för brevlådeföretag.
– Om vi hade ett rättskipningsområde som litet, och vi hade det från starten, kunde vi erbjuda människor en stabil miljö, ett stabilt pris, ska Jürgen Mossack ha sagt till AFP enligt ICIJ om affären på Niue.
Som också innebar att firman tecknade ett avtal där de fick 20 års ensamrätt på att registrera brevlådeföretag på Niue som också erbjöd företagsregistrering med kinesiska och kyrilliska bokstäver.
”Udda arrangemang”
Kort därefter stötte de också på sina första problem när USA:s utrikesdepartement ifrågasatte vad de kallar ett ”udda arrangemang” och anklagades för att ha kopplingar till pengatvätt. Sanktioner infördes mot att föra dollar till Niue och Mossack Fonsecas samarbeta med Niue föll samman.
I stället flyttade Mossack Fonseca till Samoa, och så ska firman ha fortsatt. Stötte de på problem eller nya lagstiftningar så packade de ihop och drog vidare, enligt ICIJ.
Nu när vad som beskrivs som den största läckan i historien har börjat uppdagats så avslöjas nu hela tiden nya detaljer om Mossack Fonsecas tidigare hemliga affärsverksamhet – och en en enorm, internationell skattehärva rapporterar TT.
Till exempel:
Sex medlemmar i det brittiska överhuset och tre före detta parlamentsledamöter har tillgångar i skatteparadis.
23 personer som belagts med sanktioner för att de stöttat regimer i Nordkorea, Iran och Syrien har varit kunder hos Mossack Fonseca.
Härvan letar sig även hela vägen fram till Rysslands president Vladimir Putins innersta vänskapskrets. BBC rapporterar om hur ryska Bank Rossiya skött en pengatvättningsring i mångmiljardklassen. Banken, satt under sanktioner från EU och USA, har skickat pengar via offshore-bolag. Två av dem ägs av cellisten Sergey Roldugin, gudfader till Putins dotter Maria, som tjänat hundratals miljoner dollar på misstänkta affärer.
Ramón Fonseca har själv beskrivit det som att de skapat ett monster.
Trots att 11,5 miljoner dokument läckt och visar hur firman hjälpt sina kunder att tvätta pengar, bryta internationella sanktioner och undvika skatt fortsätter Mossack Fonseca upprepa att de under 40 år aldrig ”anklagats för eller åtalats för lagbrott”, skriver BBC.