Regnrekord i Östergötland

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-03

I dag fortsätter det att åska i stora delar av landet

I dag väntas nya åskskurar och fortsatt regn i stora delar av landet.

Värmen - återser de flesta av oss först på söndag.

Stängt ingen ström Hässleholm var strömlöst under gårdagen.

Under gårdagens oväder blev 17 000 sydsvenska hushåll strömlösa, och Östergötland fick ett nytt regnrekord för augusti månad. 114 millimeter hann rasa ner över Börrum mellan Söderköping och Valdemarsvik under onsdagsdygnet. Det är den största dygnsnederbörden i landet sedan den 4 augusti 2004 då Råda utanför Hagfors i Värmland fick 189 millimeter, rapporterar SMHI till TT.

Många översvämningar

Men allra värst drabbades Skåne, med ett hundratal översvämningar.

-Himlen var alldeles svart. Det regnade nästan hela dagen. På förmiddagen kom de värsta skurarna. Då låg det så mycket vatten på många vägar att det knappt gick att köra bil, säger Kristianstadsbon Henrik Lundh.

I dag fortsätter ovädret.

-Det blir stora mängder åska, säger Gunvor Wettersten, meteorolog på SMHI.

Stora delar av landet

Återigen blir det framförallt Skåne och södra Götaland som drabbas. Men även övre Norrland, norra Götaland och östra Svealand riskerar blixtar och dunder.

- Åskan kommer inte bli lika kraftigt som i går, men den kan hänga kvar och dyka upp även i morgon. Då troligtvis i Skåne och Blekinge, säger SMHI-meteorologen Sune Samuelsson till aftonbladet.se.

Norrland kan se fram emot sol och värme redan i morgon.

Bättre på söndag

- Då kan det bli upp till 25 grader, men södra och mellersta Sverige får dras med det ostadiga vädret. Ett högtryck kan väntas först på söndag och måndag, då ser det bra ut för större delarna av landet, säger Sune Samuelsson.

Karin Henriksson, Anders Munck

Följ ämnen i artikeln