Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

VD gripen och nya sprickor i giftdamm hotar Ungern

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-11

Polis har gripit vd:n för bolaget vars aluminiumproduktion orsakat giftkatastrofen i Ungern – Zoltan Bakonyi.

Polis har gripit vd:n för bolaget vars aluminiumproduktion orsakat giftkatastrofen i Ungern.

Samtidigt har man nu upptäckt nya sprickor i den andra damm som hotar att spricka, uppger flera internationella medier.

Den nu gripne är Zoltan Bakonyi. Han är son till en av huvudägarna och vd för företaget MAL som är ansvarigt för att en flod av röd giftgyttja i förra veckan läckte ut och förgiftade området kring samhället Kolontar. Familjen är en av Ungerns rikaste.

Parlamentet i Ungern har dessutom antagit en lagändring som gör det möjligt för staten att ta kontrollen över aluminiumföretaget.

Nya sprickor

Ännu en damm har under en tid hotat att spricka och nu har man hittat ytterligare sprickor som man tidigare inte kände till.

Ett akut arbete pågår nu för att bygga en skyddsvall runt dammen men ungerska myndigheter räknar inte med att bli klara med den förrän tidigast i morgon, säger Peter Szijjarto, talesperson för premiärministern Viktor Orban.

– Vi har 4 000 människor och 300 maskiner på platsen och gör vårt yttersta för att hindra ännu en tragedi, säger Szijjarto enligt TT.

Åtta människor har hittills avlidit till följd av giftutsläppet.

Ansvariga ska ställas till svars

Premiärminister Orban har enligt BBC sagt:

– De som är ansvariga för läckan måste stå till svars för sina handlingar och andra potentiellt farliga industrier ska nu ses över.

Orban menar även att de ansvariga ska ta det finansiella ansvaret för saneringen efter katastrofen – inte de ungerska skattebetalarna.

De tre huvudägarna av företaget, varav en alltså är far till vd:n, finns enligt TT alla bland Ungerns hundra rikaste personer. De tre tog över det tidigare statsägda företaget vid privatiseringen i mitten av 90-talet.