Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Vissa män var våldsamma”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-20

Tessan var bara 14 när hon sålde sex - men vill inte hänga ut misstänkta

Tessan var bara 14 år när hon började sälja sex.

Hennes första kund hade en bilbarnstol monterad i framsätet.

Ändå tycker hon inte att misstänkta sexköpare ska hängas ut.

– Eftersom man är oskyldig till motsatsen bevisats, så kan jag tycka att det är för utpekande.

För Tessan började allt med en våldtäkt. På väg hem från ett stallmöte blev hon överfallen och våldtagen av en nästan jämnårig kille.

– Efteråt skämdes jag. Jag tyckte att jag fick skylla mig själv som hade tagit den vägen och som inte hade skrikit nej tillräckligt högt. Skammen gjorde att jag inte berättade för någon, och ju längre tiden gick desto omöjligare kändes det, säger hon själv.

”Förslagen haglade”

En dag hamnade hon och en kompis framför en chattsida på datorn. Redan då hade tanken slagit dem att det gick att ta betalt för sex. Det fanns en massa saker de ville köpa och för Tessan kändes allt redan förstört efter våldtäkten.

– Vi förvånades av hur lätt det var. Vi behövde i stort sett bara logga in så haglade förslagen. Efter tio minuter hade vi bestämt träff i grannstaden med en man, berättar hon.

Den första mannen de träffade hämtade upp flickorna med sin bil. I framsätet satt en bilbarnstol monterad. Männen pratade inte så ofta om sin livssituation. Några hade ring på fingret. De var vanliga män med kostym och portfölj.

Tessan var liten och späd när hon som 14-åring började sälja sex. När hon chattade använde hon namn som ”Julia14”. Därför är hon ganska säker på att de män hon mötte visste hur gammal hon var.

”Fel peka ut oskyldiga”

Vissa män var våldsamma medan andra verkade måna om henne. De frågade henne hur hon mådde och om allt kändes okej.

– Det som gör mig mest upprörd och frågande är de som köper sex av barn i ungefär samma ålder som deras egna barn. De verkar inte koppla att den de har sex med också är någons dotter eller son. Vad skulle de tycka om någon utnyttjade deras barn?

Tessan tycker inte att Beatrices Asks förslag om att skicka hem lila kuvert till misstänkta sexköpare är någon bra idé.

– Det kan få stora konsekvenser om det skulle hamna hos någon som faktiskt inte har gjort något. Man får tänka på att det kanske inte bara är närmsta familjen som kan se kuvertet, utan det kan råka hamna i någon grannes låda och det vore förödande för den misstänkte som är oskyldig, och dennes familj.

Däremot tycker hon att de misstänkta ska få breven skickade till folkbokföringsadressen, utan att använda någon speciell färg för just sexköp.

Tessans historia går att läsa i boken ”14 år till salu”, av Caroline Engvall.