Åskväder härjar i södra Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-27

"Det brinner på sju ställen"

En ladugård brann ner efter blixtnedslag i Gemla utanför Växjö.

Hejdlösa störtfloder och nedbrända ladugårdar.

På mindre än en halvtimme inträffade sju husbränder i södra Sverige – på grund av åsknedslag.

Kronobergs län har drabbats av ett häftigt åskväder. Under bara en halvtimme på lördagskvällen brann en ladugård, fem villor och en verkstad till följd av blixtnedslag. Området begränsades till Växjötrakten.

Övertänd ladugård

Räddningstjänst, deltidsbrandkårer och brandvärn – allt kallades ut för att bekämpa bränder och översvämningar som följde. Totalt handlade det om 22 brandbilar.

– Med största sannolikhet har åskan slagit ner. Ladugården är övertänd men villorna ska vara under kontroll, sa Carina Berggren, vakthavande befäl vid polisen i Kronobergs län.

Ingen person skadades. Enligt polisen och SMHI tillhör det inte vanligheterna att det åskar och blixtrar så pass tidigt på året.

"Ovanligt

– Detta är ju inte helt vanligt, det talades om 30-40 blixtar i regnområdet bara kring Växjö. Det är första gången jag själv hör om åskväder med blixtnedslag i Sverige vid den här årstiden, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SMHI.

Men inte bara Växjötrakten drabbades av åska. Radarbilder visar bland annat blixtnedslag från Karlstad och upp mot Mora.

Varm luft har den senaste tiden letats sig in över Sverige från Sahara, i går uppmättes exempelvis nästan 20 plusgrader i Lund. Men till veckan kommer ett lågtryck in över landet.

– Det blir inte jättesoligt och varmt och det finns risk för snö i norra Sverige längs Norrlandskusten, säger Nils Holmqvist.