”Ord står mot ord”

Publicerad 2011-05-31

Expert: Kan bli kris för konstitutionen

”KUNDE BLIVIT UTPRESSAD” Kungen är på väg hem tillsammans med drottning Silvia efter intervjun där han nekar till alla anklagelser. ”Om kungen hade svarat ja på frågan om han rört sig i kretsar av organiserad brottslighet, eller visste att vännerna haft kontakter i sådana kretsar, så hade han försatt sig i en situation där han kan bli utsatt för utpressning och satt rikets säkerhet på spel”, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

De som kommit med anklagelserna mot kungen tänker kämpa för sin heder.

– Om det visar sig att han farit med osanning så har vi en konstitutionell kris, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Men alla partiledare utom en tiger inför allvaret.

Medan vissa politiker och tyckare ropat på en utredning av kungens påstådda vandel, har experterna på grundlagen torrt konstaterat att det egentligen inte går att granska Sveriges statschef.

Varken riksdag, regering eller ens polis och åklagare kan ställa kungen till svars inför misstankar om brott, eller att han agerat på ett sätt som inte passar hans ställning.

Situationen med allvarliga anklagelser mot statschefen är i sig så exceptionellt ovanlig att ingen tydligt kunnat peka på en lösning.

Allvarliga uppgifter

Ulf Bjereld.

Och kungen själv teg – men när han i går tog bladet från munnen och kategoriskt

nekade till anklagelserna så inträder ett nytt dödläge.

– Nu står ord mot ord, de vittnen som författarna åberopar säger en sak och kungen en annan, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han menar att uppgifterna om kungens förehavanden är så allvarliga att det skulle leda Sverige in i en ”konstitutionell kris” om de visar sig vara sanna.

– Om kungen hade svarat ja på frågan om han rört sig i kretsar av organiserad brottslighet, eller visste att vännerna haft kontakter i sådana kretsar, så hade han försatt sig i en situation där han kan bli utsatt för utpressning och satt rikets säkerhet på spel. Samtidigt som det inte finns någonting i grund-

lagen som säger hur man ska hantera en sådan situation.

Krav på lagändring

Flera ledande politiker har rest kravet på en lagändring för att kungen ska kunna granskas. Frågan är om kraven dör med kungens dementi i går.

När Aftonbladet i går skickade frågor till samtliga partiledare om man bör ändra lagen så att man kan ställa fler krav på, och granska statschefen, duckade samtliga partiledare utom just Ohly på frågan.

– Det visar att det är en känslig fråga. Även om stödet för monarkin har sjunkit så är många politiker rädda för att ta i frågan, säger Bjereld.

Vad händer härnäst?

– Jag skulle tro att böckernas författare kommer att försöka göra uppgifterna mer precisa så att de kan prövas. Om de inte lyckas presentera något ytterligare så blåser det här över.

Och om de lyckas bevisa sina påståenden?

– Om det visar sig att kungen farit med osanning, då har vi en konstitutionell kris.