Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Allvarlig smitta lamslår sjukhus

Publicerad 2012-05-02

En död i streptokockinfektion

Under de fyra första månaderna har 43 personer drabbats av en streptokockinfektion i Skåne.

Alla operationer är inställda och operationsavdelningen på lasarettet i Landskrona har stängts sedan sex personer drabbats av allvarlig streptokockinfektion på sjukhuset.

Inga nya fall har dock rapporterats i Region Skåne de senaste två dygnen.

Under januari-april i år insjuknade 43 personer i streptokockinfektion i Region Skåne – mot normalt cirka 60 personer under ett helt år. Infektionerna orsakades av den aggressiva streptokock A-bakterien. Patienterna drabbades av blodförgiftning och många även av infektion djupt ner i hudlagren nära muskulaturen och måste opereras.

En har dött

Av dessa fick elva personer intensivvård. En patient – över 80 år – har avlidit.

Men av de elva som drabbades av livshotande sjukdom har nu alla utom en kunnat lämna intensiven. Tillståndet för den kvarvarande patienten är stabilt.

Det var i helgen, sedan två personer insjuknat på lasarettet i Landskrona där de opererades i förra veckan, som sjukvårdsansvariga började reagera. Totalt har sex personer som opererats på kliniken drabbats av streptokockinfektion, varav fyra allvarligt.

– Där har vi sett en anhopning av fall under en vecka. Det är så anmärkningsvärt att vi gör en ordentlig utredning på sjukhuset nu för att kunna spåra smittkällan. Där ser vi ett samband mellan de sex patienterna. De övriga i Skåne ser vi inga samband med, säger Åsa Hallgårde, chefläkare i Region Skåne.

Noggrann städning

I måndags stängdes hela operationsavdelningen i Landskrona och städas nu noggrant. Preliminärt öppnar kliniken igen på måndag. Det 80-tal personer som har fått sin operation inställd lovas ny operationstid inom tre veckor.

Och alla patienter som opererades på lasarettet i Landskrona i förra veckan kommer att erbjudas antibiotikabehandling i förebyggande syfte.

Några nya fall av streptokockinfektion i Region Skåne har inte rapporterats de senaste två dygnen.

– När det blir fint väder brukar det ha bra effekt så att antalet infektioner minskar. Det är inte omöjligt att det värsta är över nu, säger Åsa Hallgårde.