SJ vill sluta sälja biljetter på tågen

Publicerad 2012-02-17

Har du inte köpt biljetten i förväg så blir det dyrare att resa.

Nu vill SJ sluta sälja biljetter på tågen, skriver GP.

Den som inte hunnit köpa biljett före avgång ska få betala i efterhand – mot en extra administrativ avgift.

– Det vore väldigt konstigt om resenärerna inte skulle få köpa biljetter ombord. Det kan ju finnas hur många anledningar som helst till att man inte hunnit köpa biljett innan resan, säger Erik Johannesson, ordförande i Seko-klubben på SJ AB och arbetstagarrepresentant i SJ AB:s styrelse, till Göteborgsposten.

"Fler hot"

Ombordpersonalen och de fackliga organisationerna ser inte positivt på förslaget.

Ett förklaring till varför SJ-ledningen vill införa försäljningsförbud ombord kan vara att personalen ofta utsätts för hot när de påträffar resenärer utan biljett.

Men enligt Johannesson är det knappast ett hållbart argument.

– Hoten lär bli betydligt fler om ombordpersonalen vägrar sälja biljetter och alla tvingas betala någon form av straffavgift.

Ska göra riskanalys

Henrik Månsson, chef för ombordservice på SJ AB, bekräftar att man utreder möjligheten att stoppa ombordförsäljningen av biljetter.

– Vi har tittat på detta flera gånger men inte kommit till beslut, säger han. Men ett beslut kommer förr eller senare, det gäller att hitta rätt tillfälle.

Han anser att möjligheten att köpa biljett med mobiltelefon gör att behovet av ombordförsäljning minskar.

Enligt Månsson borde inte risken för hot och våld mot personalen öka bara för att man slutar med biljettförsäljning ombord, men man kommer göra en riskanalys.