Hitlers skräckplan lyfts ur Östersjön

Publicerad 2012-06-13

Bombplanet störtade för 70 år sedan – bara några mil från den svenska gränsen

De nazistiska stridsplanen "Stuka" släppte andra världskrigets första bomber.

Nu ska en av de ”skrikande” dödsmaskinerna lyftas ur havet – 70 år efter att det mötte sin egen skugga i Östersjön. 

Med sina tjutande sirener spred dykbombaren Stuka skräck i inledningen av Andra världskriget.

Sju decennier på Östersjöns botten. Hitlers skräckplan – så kallade "Stuka" – har identifierats och tyska militärdykare arbetar just nu för att lyfta den unika störtbombaren upp ur havet. Ända sedan andra världskriget har det legat begravt i sanden på havets botten – 18 meter under ytan.

– Vårt restaureringsteam säger att vraket är i väldigt bra kondition, kommenterade Kapten Sebastian Bangert, från det tyska militärhistoriska muséet i Dresden, som ansvarar för operationen.

Hitlers order

Man kände igen störtbombaren Junkers Ju 87, eller "Stuka", på sirenen. Adolf Hitler själv beordrade att de speciella lågvingade stridsflygplanen skulle utrustas med en skrikande siren som utlöstes när planet störtade mot sina mål, och fällde sina bomber. Allt för att förstärka den skräckinjagande effekten. Och planen var framgångsrik. Fienden blev ofta paralyserade av det otäcka ljudet.

Startade andra världskriget

Dykarna har arbetat under den senaste veckan för att förbereda

operationen. Vissa delar av planet har redan tagits upp från Östersjöns botten. Som planets motor. Och en fällkniv som man hittat.

Den första september 1939 startade andra världskriget när just "Stukas" invaderade den polska staden Wielun. 1 200 civila dog i attacken. Men trots störtbombarnas viktiga roll i historien finns bara tre stycken exemplar kvar i dag – och ett av dem ska nu alltså hissas upp från Östersjön.

Ska ställas ut i Berlin

Vraket, som upptäcktes första gången på 1990-talet när en fiskares nät trasades sönder av det, ligger begravt 10 kilometer utanför den tyska ön Rügen, på den tyska nordspetsen. Bara några mil från den svenska gränsen.

Till Daily Mail säger Sebastian Bangert att förhoppningen är att lyfta planet ur havet på tisdag, men operationen är delvis beroende av vädret. Det tyska militärhistoriska muséet planerar sedan att restaurera störtbombaren och ställa ut den i Berlin.