Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Journalisterna dömda till tolv års straffarbete

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

Amerikanerna rapporterade om flyktingar i Nordkorea

Protesterna hjälpte inte. I morse dömdes de amerikanska journalisterna Laura Ling och Euna Lee till tolv års straffarbete i Nordkorea.

Två amerikanska journalister har dömts till tolv års straffarbete i Nordkorea.

Brottet?

De rapporterade om nordkoreaner som flyr landet.

Nordkorea har anklagat de amerikanska journalisterna för att ha tagit sig in olovligt i landet, utfört fientliga aktiviteter och spionerat, uppger CNN.

Nu har de dömts till tolv års straffarbete för ”det allvarliga brott de begått mot Nordkorea”, rapporterar nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Greps i mars

Laura Ling och Euna Lee, som arbetar för Kalifornienbaserade Current TV, greps den 17 mars vid Tumen-floden. Då arbetade de med ett reportage om nordkoreaner som flyr landet via Kina.

– Vi ber återigen Nordkorea att omedelbart släppa de två amerikanska journalisterna av humanitära skäl, säger Ian Kelley, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet som är djupt oroad av nyheten om straffet, uppger CNN.

Är vettskrämda

Eftersom USA inte har någon diplomatisk relation till Nordkorea har Sveriges ambassadör representerat USA, uppger CNN.

USA vill sända Bill Richardson, som tidigare varit USA:s ambassadör till Nordkorea. Troligen kommer han släppas in nu när rättegången är avslutad.

– När flickorna lämnade USA, tänkte de aldrig korsa gränsen till Nordkorea. Vi vet att de är väldigt, väldigt ledsna. Och vi er er att visa barmhärtighet, sa Laura Ling, syster till en av de dömda journalisterna enligt CNN innan rättegången drog igång i torsdags.

Enligt familjen ska kvinnorna vara vettskrämda.