Partierna som strider om makten i Ryssland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-29

Putintrogna står mot kommunister och liberaler

Förenade Ryssland

Partiet bildades 2001 efter en sammanslagning av partierna Fäderneslandet och Enighet. Partiledaren heter Boris Gryzlov, 56. Han är även talman i ryska Duman. Enade Ryssland har på bara några år blivit landets största parti och i Dumavalet 2003 fick man 38 procent av rösterna och har egen majoritet i den lagstiftande församlingen. Ideologiskt är partiet konservativt och brukar placeras i den politiska mittfåran. Förenade Ryssland stöder öppet president Vladimir Putin och kallar honom för sin ”moraliska ledare”. Putin är lika öppen med sitt stöd.

På partiets hemsida säger presidenten:

– Jag tog en aktiv del i bildandet av ”Förenade Ryssland”, hjälpte det här politiska partiet att komma på fötterna, hjälpte till att grunda och utforma det.

Jag tänker inte hylla någon enskild, men om det inte hade varit för den ömsesidiga förståelsen i avgörande utvecklingsfrågor mellan ”Förenade Ryssland” och regeringen så hade vi inte uppnått sådana resultat. ”Förenade Rysslands” roll för den progressiva utvecklingen i Ryssland de senaste åren är betydande.

Rättvisa Ryssland

Partiet bildades i oktober 2006 efter en sammanslagning av partierna Fosterlandet, Livets parti och Pensionärspartiet. Ledaren heter Sergej Mironov, 54. Han är även ordförande i Federationsrådet - ryska parlamentets överhus.

Trots att partiet är så nytt gick de starkt framåt i lokalvalen som hölls i 14 ryska regioner i mars i år och blev valens tredje största parti efter Förenade Ryssland och Kommunistpartiet. Liksom Förenade Ryssland är Rättvisa Ryssland för president Putin. Politiska bedömare menar att partiet har kommit till för att bli en slags ”skenopposition” på vänsterkanten i den ryska politiken. Det har också talats om att Ryssland nu går mot ett system av några få stora partier.

– Småpartiernas tid är över, sa ledaren Sergej Mironov i samband med att Rättvisa Ryssland bildades.

Ryska federationens kommunistparti (KPRF)

Partiet är arvtagare till Sovjetunionens gamla kommunistparti och är det andra största partiet i ryska Duman. I parlamentsvalet 2003 tog man hem 12,8 procent av rösterna. Ledaren heter Gennadij Zjuganov, 62. Under 1990-talet kritiserade han det nya, kapitalistiska Ryssland hårt och förespråkade en tillbakagång till socialismen. I presidentvalet 1996 utmanade han Boris Jeltsin och kom på andra plats med 32 procent av rösterna.

Partiet är fortfarande populärt och kom på andra plats i lokalvalen som hölls i mars i år.

Ryska liberaldemokratiska partiet (LDPR)

Partiet bildades 1989 och har inte gjort sig känt för att vara vare sig särskilt liberalt eller demokratiskt. Under åren har partiledaren Vladimir Zjirinovskij, 61, gjort flera uppmärksammade uttalanden som tolkats populistiska och nationalistiska. I presidentvalet 1991 utlovade han fri vodka till alla om han blev vald och i höstas i samband med ex-agenten Alexander Litvinenkos död sa han att ”alla metoder är tillåtna för att eliminera en förrädare”.

Trots, eller tack vare, sin karismatiske ledare är partiet populärt i Ryssland. I Dumavalet 2003 kammade man hem 11,7 procent av rösterna och blev därmed det tredje största partiet.

Jabloko

Det socialliberala partiet bildades 1993 och var representerade i Duman fram till 2003. Partiledaren heter Grigorij Javlinskij, 44, och namnet Jabloko - som egentligen betyder Äpple - är bildat av bokstäver ur de tre grundarnas efternamn.

Jabloko är starka motståndare till president Vladimir Putin och är oroade över utvecklingen för demokratin och pressfriheten i landet.

I lokalvalen som hölls i mars i år utestängdes partiet i flera regioner. Ogiltiga namnlistor var den officiella förklaringen medan partiets företrädare menade att det handlade om att tysta en oppositionell röst.

Högerkrafternas union (SPS)

Partiet bildades 1999 av unga reformister som Boris Nemtsov och Anatolij Tjubajs. De ville göra Ryssland till ett modernt land efter västeuropeisk modell. Sedan 2005 heter partiledaren Nikita Belych, 31.

Under början av 2000-talet kritiserade partiet president Vladimir Putin hårt och anklagade honom för bristande demokrati. Precis som Jabloko åkte de ur Duman i valet 2003.

Partierna Jabloko och SPS har haft planer på att gå samman för att utmana i Dumavalet senare i år men i slutet av 2006 stöp samarbetet eftersom man inte kunde nå tillräcklig enighet.

Fakta: Rysslands politiska system

Läs mer

Johanna Melén

ANNONS

Följ ämnen i artikeln