Tio små sillar orsakade folkstorm

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-19

Simmade plötsligt åt höger på kommunvapnet – nu tvingas även kommunen göra helt om

Rör inte sillarna på Öckerö.

Det har kommunstyrelsen insett.

I somras satte fiskarna plötsligt av åt höger – och orsakade folkstorm.

I STIM. När kommuninvånarna upptäckte att sillarna på kommunvapnet bytt riktning från vänster till höger utbröt ramaskri.

Det började när politikerna i Öckerö kommun utanför Göteborg bestämde sig för att skaffa sig en modern så kallad grafisk profil, med enhetligt typsnitt och ny logotyp och nya stiliga visitkort.

Allt för att underlätta arbetet med att profilera sig som en pigg och framåtsträvande kommun.

– Vi har aldrig haft någon grafisk profil. Och i det arbetet föreslog konsulten att vi skulle göra vissa förändringar i bland annat kommunvapnet, säger Arne Lernhag, (m), kommunstyrelsens ordförande.

"Åt vänster var inte framåtsträvande"

Konsulten hade bland annat siktat in sig på de tio sillarna på kommunens vapensköld.

Sillarna har stadigt simmat åt vänster under en stiliserad eka sedan 1956, fullständigt oberörda av åt vilket håll de politiska vindarna blåst.

– Men att simma åt vänster var enligt konsulten inte framåtsträvande, säger Lernhag.

Sagt och gjort. Den 14 juli i år klubbade kommunstyrelsen enhälligt att följa konsultens råd. Sillarna fick göra helt om och simma åt höger istället, så framåtsträvande som möjligt.

– Det var ingen som protesterade varken i kommunstyrelsen eller i fullmäktige eller något. Det var total enighet, säger Lernhag.

Klistras över

Reaktionen kom först när allmänheten fick syn på den nya kommunsymbolen.

– Det hann upp på informationsskyltar i kommunen. Men det kommer vi att klistra över nu, säger Lernhag, som inte kan påminna sig exakt var de nya skyltarna sitter.

Men han förnekar bestämt att regeringsskiftet förra året skulle ha haft något att göra med beslutet att välja högersim för kommunens sillstsim.

– Vi har haft borgerligt styrt i många perioder och har inte frestats att byta riktning.

I morgon torsdag hoppas han att kunna ångra beslutet. Klockan 18.15 samlas kommunfullmäktige.

– Då tar vi formellt beslutet att ändra tillbaka till det gamla kommunvapnet. Det hoppas jag i alla fall, säger Arne Lernhag.