Ethel, 91, sparade hela livet – fick inte växla in pengarna på banken

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2016-12-30

Ethel fick aldrig växla in sina pengar.

Ethel lyckades spara ihop cirka 108 000 kronor.

Men Riksbanken vägrade att ta emot dem när Sverige bytte sedlar.

Och nu, efter hennes bortgång, är pengarna värdelösa.

– Till slut tror jag att hon gav upp. Troligtvis så påverkades hennes livsslut av den här historien. Det var hennes sparpengar som hon sparat krona för krona i en stor del av hennes liv, säger sonen Anders Joost.

Under en stor del av 91-åriga Ethel Hüls liv såg hon till att snåla för att spara pengar – pengar som skulle gå till både sonen Anders Joost och Ethels gudbarn som var hennes ögonsten.

– Hon var så snål mot sig själv in i det sista att man nästan blev arg på henne, säger Anders.

Ethel lyckades spara ihop till cirka 108 000 kronor – en summa som hon till stor del sparade ihop i sitt hem.

– Hon tyckte det var tryggare hemma, hon kanske inte litade på banken.

Anders gissar att hon sparade pengar hemma för att hon ville ha bostadsbidrag.

– Många äldre gör så för att har de en högre summa än 100 000 kronor säger kommunen nej till bidraget, menar han.

”Fick världens chock”

När hon sedan skulle växla in pengarna hos Riksbanken, efter att Sverige bytt sedlar, nekades hon – för att hon inte kunde redovisa med kvitton om var pengarna kom ifrån. Därmed fanns ingen försäkran på att pengarna inte kom från någon brottsligt verksamhet, menade banken.

– Hon hade missat informationen om att växla in pengar, hon fick världens chock när det här hände.

”Besviken på samhället”

Ethel försökte argumentera mot Riksbanken. Till slut överklagade hon hos Förvaltningsrätten, något Aftonbladet skrivit om tidigare. I december kom domen och Förvaltningsrätten gav Riksbanken rätt – pengarna är därmed förlorade. Men det fick Ethel aldrig veta då hon dog i september. Anders tror dock att hon gav upp sin kamp redan i somras.

– Hon hade sparat alla papper från Riksbanken, hon var aktiv in i det sista. Men till slut tror jag att hon gav upp. Troligtvis så påverkades hennes livslut av den här historien. Det var hennes sparpengar som hon sparat krona för krona i en stor del av hennes liv, säger han och fortsätter:

– Jag tror att hon blev besviken på samhället. Att Sveriges Riksbank tar 108 000 från en gammal lärarinna som sparat och snålat för att få ihop de här pengarna – den besvikelsen och att de ställde frågor om kriminalitet. En 91-åring kan vara kriminell men det här var så långsökt. Att man ska hålla på att argumentera om att ”tvätta pengar”. Jag tror inte ens hon visste vad ”tvätta pengar” är. säger han.

Anders är också besviken på samhället och hur hans mamma har blivit behandlad.

– Mamma tillhörde den organisation som byggde det här landet. Hon kom själv från en ganska fattig barndom. Sen blev hon lärare och jobbade halva livet som det. Hon skiljde sig tidigt och kunde ändå klara sig själv, genom att snåla.

Riksbanken: Måste pröva alla lika

Kommunikationschef på Riksbanken, Ann-Leena Mikiver, känner igen ärendet, men kan inte uttala sig i det enskilda fallet, skriver Expressen.

– Vi försöker ju alltid hjälpa till att hitta intyg och liknande som kan redovisa att det inte rör sig om penningtvätt. Det gäller för alla, även i detta ärende, men vi måste pröva alla lika.

Enligt Ann-Leena Mikiver provar de många ärenden och har en tydlig rutin för hur de ska gå till väga.

– Kan man inte på något sätt styrka hur man har fått sedlarna så måste vi avslå, men det är alltid möjligt att överklaga till högre instanser.

Hon har förståelse över att Ethel upplevde frågorna som kränkande och det kan vara svårt att få fram de nödvändiga intygen som äldre.

– Det här är ett ovanligt ärende, de flesta fallen kan lösas. Skulle vi ha gjort något fel så prövar vi mer än gärna, säger hon till Expressen.