Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Besökare tog sig till stängda sagostranden – nu har skadorna ökat

Uppdaterad 13.19 | Publicerad 13.07

Kommunen satte upp stängsel och skyltar att Knäbäckshusens strand är avstängd. Trots det tog sig besökare dit. Nu har erosionsskadorna ökat.

Badgäster tog sig ner till den avstängda sagostranden.

Nu har skadorna förvärrats, skriver Ystads allehanda.

Följ ämnen

Efter vinterns stormar beslutade kommunen att Knäbäckshusens strand skulle stängas – den ligger inom ett erosionsområde som fortfarande är i rörelse.

Tanken var att besökarna skulle välja andra stränder längs den skånska östkusten, sedan skulle skadorna besiktas. Besökarna har dock hittat andra vägar ner till stranden, man har trampat och lekt i slänterna.

Skadorna ökade

Erosionsproblemen har därför ökat längs vissa delar av stranden och det är inte alls självklart att stranden öppnar för allmänheten till sommaren 2025.

– Det är svårt att nu veta hur det kommer se ut efter vintern, säger kommunekolog Jeanette Qamar till YA.

Trappan ner till Knäbäckshusens strand slogs sönder i vinterstormarna och spolades bort.

Något byggnadslov för en ny trappa ner till stranden har inte lämnats in in av kommunen.

Branterna söndertrampade

– Att man trampar sönder branterna är ett förekommande problem. Redan innan Babet uppförde kommunen staket för att förhindra att man klättrade i slänterna eller att man gick för nära och riskerade att rasa ned. Det är inte bara slänterna som påverkas av människans tramp utan även växtligheten och livet som lever där, säger Jeanette Qamar till tidningen.

– Vi kan se att erosionen mot en av fiskebodarna ökade på grund av människans tramp. Och branten, som redan är farligt nära boden, kröp än närmre.

Knäbäckshusens strand innan vinterns stormar.