Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Ebba Busch om finanspolitiska överenskommelsen: Diskussionen inte över

Uppdaterad 15.28 | Publicerad 14.27

Det är Kristdemokraterna som har förmått de andra Tidöpartierna att acceptera uppgörelsen om finanspolitiken.

Det hävdar KD-ledaren Ebba Busch, men hon möter motstånd från M.

– Jag tror fortfarande att det är dåligt att styra mot underskott, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Samtliga riksdagspartier förutom V och MP är överens om att slopa statens överskottsmål till förmån för ett balansmål.

Det innebär att den sittande regeringen kan spendera 25 miljarder kronor extra per år de kommande åtta åren.

Kristdemokraterna har haft ingången i förhandlingarna att staten bör kunna låna mer pengar till stora investeringar i infrastruktur, energi, bostäder och välfärd. Partiet har pekat på den underhållsskuld som just nu finns och att man vill lösa den genom att investera mer.

Ebba Busch.

”Borgerlig murbräcka”

KD-ledaren Ebba Busch välkomnar att mer pengar nu kommer loss, även om partiet hade andra ambitioner i förhandlingarna än vad resultatet blev.

– Det är välkänt att KD hade velat gå längre, men nu har vi agerat borgerlig murbräcka här och flyttat det övriga politiska fältet. Utan oss så hade vi inte kunnat frigöra runt 25 miljarder årligen framåt här nu, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

Den nya planen ligger nu fast för de kommande åtta åren, men Ebba Busch anser, trots överenskommelsen, att diskussionen inte är över. KD står fortsatt bakom sin linje om att staten ska kunna låna upp pengar till investeringar.

– Jag tror inte att den här frågan kommer att dö i näringslivet. Den här frågan kommer inte att dö ute i Sverige, därför att vi har så pass tunga investeringsbehov framåt. KD har ju sin grundsyn klar för sig här. Vi tror att vi skulle kunna kosta på oss att använda ännu mer av de här ekonomiska musklerna.

Finansministerns svar: Får ta diskussionen om åtta år

Finansministern svarar kort på frågan om KD har skjutit Moderaterna framför sig i synen på det finanspolitiska ramverket:

– Nej.

KD ser inte att diskussionen om ramverket är över, hur ser du på det?

– Vi kommer ju tillbaka till det här om åtta år. Då får vi ta den diskussionen då. Vi ser hur det går i stora delar av världen, det är en erfarenhet och en läxa att lära med en mer fasansfull utveckling än en fantastisk utveckling.