Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Flyglarm i norra Israel – robotar från Hizbollah

Uppdaterad 10.47 | Publicerad 08.24

Flyglarm ljuder på flera håll i norra Israel på onsdagsmorgonen, bland annat i kuststaden Caesarea där premiärminister Benjamin Netayahu har sin privata bostad.

Flera robotar avfyrade från Libanon har enligt Israel hejdats av luftvärnet.

Hizbollah har tidigt på onsdagsmorgonen avfyrat tio robotar från Libanon mot Israels norra delar, uppger den israeliska militären. Två robotar ska ha avvärjts över regionen Karmel i norra Israel.

Det senaste dygnet har det israeliska flygvapnet riktat in sig på 185 Hizbollah-mål i Libanon, uppger militären. Enligt ett uttalande riktades attackerna mot militär infrastruktur, byggnader, observationsplatser, raket- och drönaruppskjutningsplatser och vapenlager, rapporterar Haaretz.

Flera Hizbollah-soldater har enligt Israel dödats i närstrider och luftangrepp det senaste dygnet, skriver The Times of Israel.

Enligt Iranstödda Hizbollah har två israeliska försök att ta sig in i södra Libanon avvärjts. Det ska ha inträffat när israeliska soldater försökt ta sig in i gränsområdena nära Blida i sydost och Labouneh i sydväst.

”Förstörelse och lidande”

I ett tal på tisdagen varnade Benjamin Netanyahu för att ”förstörelse och lidande” i nivå med Gaza väntar om inte Libanon gör sig fritt från Hizbollah. Han hävdade att Hizbollah är svagare än på länge.

Men enligt Hizbollahs andreman Naim Qassem är organisationens militära kapacitet fortfarande intakt efter flera veckor av israeliska flygattacker över stora delar av Libanon.

Qassem uppgav i sitt tal på tisdagen att en ny ledare för Hizbollah ska utses, men poängterade att ”omständigheterna är svåra på grund av kriget”.

Störtflod av raketer

På tisdagen skickade Hizbollah en störtflod av raketer mot Israel och lovade att fortsätta att sätta press på landet. Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem i Israel nära gränsen.

Hizbollahs robotar nådde så långt söderut som staden Haifa. Enligt den israeliska militären skickade Hizbollah runt 180 robotar över gränsen.

Israel aviserade samtidigt att fler marktrupper skickats in i södra Libanon och att den dödade Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs efterträdare dödats.

Parternas uppgifter om händelser i kriget är svåra att bekräfta.