Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Blodprov kan avslöja risk för stroke

Björn Berglund/TT

Publicerad 2024-08-13

Den nya studien har via blodprov undersökt personers hjärnhälsa. Arkivbild.

Med ett enkelt blodprov går det att upptäcka vilka personer med förmaksflimmer som löper störst risk att drabbas av stroke, enligt en ny svensk studie.

Det handlar om ämnet neurofilament – ett protein som frisätts från hjärnan vid skadlig belastning och syrebrist – som forskarna nu har undersökt.

I studien följde de över 3 000 personer med förmaksflimmer och fann att personer med högst nivåer av neurofilament i blodet också hade högst risk att drabbas av stroke. Risken att drabbas var tre gånger så hög bland den fjärdedel i gruppen med högst nivåer jämfört med den med lägst.

Förmaksflimmer drabbar en tredjedel av alla människor någon gång i livet och det är en vanlig orsak till stroke.

Många med förmaksflimmer behandlas med blodförtunnade medicin för att förebygga stroke, men denna behandling innebär också ökad risk för allvarliga blödningar. Forskarna hoppas att den nya upptäckten kan leda till att patienter med förmaksflimmer får vård som är bättre anpassad till deras behov.

”Eftersom risken att drabbas av stroke avgör vilken typ av behandling som är lämplig, kan det här bidra till att öka precisionen i valet av behandling”, säger Julia Aulin, som är hjärtläkare på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet och som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Nästa steg blir att undersöka hur olika behandlingar påverkar nivåerna av neurofilament.

”Förhoppningen är att vi ska kunna komma in tidigare i förloppet och bromsa den skadliga belastningen på hjärnan innan den ger upphov till symtom”, säger Julia Aulin.