Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

LIVERAPPORT: Konflikten mellan Israel, Hizbollah och Iran

Uppdaterad 12.07 | Publicerad 2024-09-24

Fler än 1 000 personer har dött i Israels attacker mot Libanon de senaste veckorna.

Följ utvecklingen i konflikten här.

Följ ämnen
Israel
  • Fastnålat inlägg

    24 döda i ny israelisk attack i Libanon

    söndag 17.30
    Alex Rodriguez

    Enligt preliminära siffror från Libanons hälsoministerium har 24 personer dött och 29 personer skadats i en israelsik attack utanför staden Sidon i södra Libanon, rapporterar Haaretz.

  • 100-tals utlänningar evakuerade från Libanon

    Ett evakueringsteam från Sydkorea hjälper landets m,edborgare på Beiruts flygplats under fredagen.
    Ett evakueringsteam från Sydkorea hjälper landets m,edborgare på Beiruts flygplats under fredagen. Foto: Sydkoreanska utrikesdepartementet via AP/TT

    Flera länder tar nu hem sina medborgare från Libanon. En av de större evakueringarna genomförs av Australien som flyger ut 500 medborgare och permanentboende med två chartrade plan från Libanons huvudstad Beirut.

    Den första gruppen människor har landat på Cypern och får flyga vidare till Sydney i veckan, rapporterar australiska abc.net.

    – Det är väldigt plågsamt och väldigt upprörande. Jag är förkrossad över vad som händer i Libanon, säger Nowell Gemayel, en av de första evakuerade, till kanalen.

    Flera andra länder har också evakuerat medborgare, till exempel Sydkorea, Tyskland och Spanien.

    Sverige evakuerar inte medborgare från Libanon, utan dessa uppmanas lämna landet på egen hand, har UD meddelat.

  • Reuters-källor: Hizbollahtapp onåbar sen i fredags

    Israel utförde flygangrepp i förorter söder om Beirut under fredagen.

    Hashem Safieddine, Hizbollahtopp och personen som tros bli deras nya ledare, misstänks ha dödats i angreppet, uppger tre libanesiska säkerhetskällor till nyhetsbyrån Reuters.

    En av källorna sa att Safieddine har varit onåbar sedan attacken i fredags.

  • Israel beordrar ny evakuering i centrala Gaza

    Israel varnar för nya attacker mot centrala Gaza och har bett invånarna i delar av området att evakuera.

    Inom kort kommer nya operationer att genomföras mot palestinska militanta grupper, meddelar Israels militär.

    Varningarna omfattar områden längs den strategiskt viktiga korridoren Netzarim i centrala Gaza, som i somras uppgavs vara en av stötestenarna i förhandlingarna om eldupphör.

    Enligt Israels militär har bland annat de boende i flyktinglägren Nuseirat och Bureij uppmanats att ta sig till den humanitära zonen Muwasi. Hur många personer som omfattas är oklart.

    Mindre än en timme efter evakueringsordern kommer uppgifter från boende i Nuseirat om israelisk beskjutning i de norra delarna av flyktinglägret. Det finns inga omedelbara rapporter om dödade eller skadade.

  • Emirates förbjuder personsökare ombord

    En Airbus A380 från flygbolaget Emirates i Dubai. Arkivbild.
    En Airbus A380 från flygbolaget Emirates i Dubai. Arkivbild. Foto: Jon Gambrell/AP/TT

    Dubaibaserade flygbolaget Emirates förbjuder personsökare och walkie-talkier ombord efter attacken mot tusentals personsökare i Libanon nyligen.

    ”Samtliga passagerare på flyg till, från eller via Dubai förbjuds ha med sig personsökare och walkie-talkier i incheckat eller handbagage”, skriver bolaget på sin hemsida.

    Samtidigt förlängs flygstoppen till Iran och Irak till och med tisdag på grund av den eskalerande konfliktnivån i Mellanöstern. Flygstopp till Libanon kommer gälla till och med den 15 oktober, meddelar bolaget.

    Minst ett 40-tal personer dödades och tusentals skadades då personsökare i främst Libanon exploderade den 17 september, följt av ett liknande dåd dagen efter då walkie-talkier exploderade. De flesta av enheterna bars av medlemmar i shiamilisen Hizbollah, Israels fiende.

  • Flyktväg till Syrien avskuren efter israelisk attack

    Under torsdagen genomförde Israel attacker mot infrastruktur öster om Beirut. Enligt IDF var det med syfte att förhindra vapensmuggling över gränsen med Syrien. I samband med attacken blev samtidigt en av de viktigaste gränsövergångarna för flyktingar mellan Libanon och Syrien avstängd, rapporterar NBC News.

    Sedan situationen eskalerade i landet i slutet av september har omkring 1,2 miljoner lämnat sina hem i Libanon, enligt AP. Över 300 000 av dessa har flytt över gränsen till Syrien.

Följ ämnen i artikeln