Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Kiev: Terror utgår från ryska vapendepåer

TT

Publicerad 2024-09-14 08.30

Kiev upprepar vädjan till västländer om att tillåta ukrainska attacker mot ryska mål med långdistansrobotar.

– Rysk terror börjar i vapendepåer, flygfält och militära baser djupt inne i Ryssland, säger presidentrådgivaren Andrij Jermak.

Trots intensiva diplomatiska diskussioner undviker Washington DC, Paris och London att officiellt tillåta att Ukraina avfyrar donerade långdistansrobotar mot ryska mål.

På lördagen vädjade president Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak åter om tillåtelse. Utspelet kom efter mötet mellan den brittiske premiärminister Keir Starmer och president Joe Biden i Vita huset, som avslutades utan några konkreta löften.

– Tillåtelse att slå till djupt inne i Ryssland kommer att skynda på en lösning, sade Jermak enligt AP.

Nordkoreansk ammunition

På lördagskvällen hölls ett högprofilerat ukrainskt möte om utvecklingen i det ryska invasionskriget. Ukrainas militära underrättelsechef Kyrylo Budanov sade att det nordkoreanska militära stödet till Ryssland var ett av de största problemen.

– Mängden av krigsmateriel som (Nordkorea) levererar till Ryssland gör verkligen skillnad i intensiteten i striderna, sade Budanov och konstaterade att särskilt leveranser av ammunition utgör ett problem för ukrainsk militär.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan deltog via videolänk vid mötet i Kiev, utan att kommentera ickebeskeden om Ukrainas möjlighet att avfyra raketer mot Ryssland.

Sullivan beklagade förseningar i leveranser av krigsmateriel till Ukraina, men bedyrade att det beror på logistiska problem – och inte politisk ovilja.

Han bekräftade att USA:s president Joe Biden och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj ska mötas i FN:s högkvarter när generalförsamlingen möts i New York senare denna månad.

Nya attacker

Mötet i Kiev hölls efter ytterligare en natt då rysk militär attackerat Kiev med drönare. Även Charkiv, Cherson och Odessa attackerades.

Ryssland hävdade att ukrainska drönare skjutits ned i de ryska gränsområdena Belgorod och Kursk.

Samtidigt fortsatte diplomatiska kontakter att hållas mellan västländer om nästa steg i Ukrainas krigföring mot invasionsmakten.

Från Helsingfors meddelade både den nya svenska utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) och kollegan Elina Valtonen (Saml) på fredagen enighet i frågan om att Ukrainas militär ska få attackera mål på ryskt territorium.

– Den enda begränsningen som finns för vapenleveranserna är att användningen ska ske i överensstämmelse med internationell rätt, sade Malmer Stenergard enligt Hufvudstadsbladet.

Rättad: i en tidigare version av texten var Jake Sullivans vistelseort felaktig.