Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Så blir du en säker vandrare i sommar

Markus Botsjö/TT

Publicerad 2024-07-12

Tiden för vandring i svenska fjällen närmar sig sin absoluta högsäsong. Den besöksgrupp som ökar mest är nya och ovana fjällturister, enligt Naturvårdsverket.

– Innan man vandrar i fjällen kan man försöka efterlikna det hemma. Packa ryggsäcken, ta på kläderna du tänkt vandra i och ge dig ut i skogen, gärna där det är kuperat, säger Åsa Magnusson, fjälledare på Friluftsfrämjandet.

Det vanligaste misstaget som ovana besökare gör i sommarfjällen är att underskatta hur snabbt vädret kan slå om, enligt Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråds enkätundersökning.

– Rätt kläder och ombyte är jätteviktigt. Kläder i ull eller syntet är bättre än bomull för bomull blir kallt när det blir blött, även av svett, säger Åsa Magnusson.

Den mest populära tiden att besöka svenska fjällen är vecka 29 till 31 med över 70 000 unika besökare per dag, enligt Naturvårdsverket. Under samma period ökar andelen turister på de större destinationerna, där besökarna bor i stuga, hotell eller på fjällstation och ofta tar dagsturer.

Destinationsbolagen och STF:s fjällstationer tror därför att dagsturer också är det som kommer att öka i popularitet de kommande fem åren.

Löparskor kan räcka

För den som ska ut och vandra en dagstur är Åsa Magnussons tips att lyxa till det lite extra med maten.

– Det är färska matvaror man saknar när man är på längre turer. Ska man vara i väg och vandra flera dagar behöver man ha torkad eller frystorkad mat för att spara vikt i ryggsäcken, säger hon.

Ska man hålla sig till vandringslederna och vädret är bra räcker vanliga löparskor även på en dagsvandring i fjällen, enligt Åsa Magnusson.

– Ska man dock gå en längre tur eller vandra utanför lederna är vandringskängor nästan ett måste, särskilt om man är nybörjare, tillägger hon.

Innan man åker iväg bör man dock ha sett till att gå in vandringskängorna ordentligt och ha dubbla strumpor för att undvika skoskav.

Flera vandringsleder bortom fjällen

Vill man ut på ett vandringsäventyr i sommar går det att få det utan att åka till fjällen. Det går att hitta långa leder som tar en djupt in i avskild natur över hela Sverige. Befinner man sig i Stockholmsområdet har Åsa Magnusson ett flertal tips.

– Sörmlandsleden och Roslagsleden är jättebra ställen att börja på. Det går att ta sig dit kommunalt och går jättebra att tälta på de flesta ställen. Men vill man ha en gömd pärla skulle jag säga Tyresta nationalpark. Där kan man hitta ställen mellan lederna som ser ut som i fjällen men eftersom det är en nationalpark får man bara tälta på markerade platser.

Följ ämnen i artikeln