Norge efterlyser Ismail Abdo internationellt

Uppdaterad 2024-06-26 10.28 | Publicerad 2024-06-25 19.48

Avspärrningar i Moss efter skjutningen i november förra året.

En svensk man sköts i Moss i vintras.

Norsk polis misstänker att gängledaren Ismail Abdo ligger bakom det.

Nu efterlyser Norge honom internationellt, enligt Aftonbladets uppgifter.

En 36-årig svensk man sköts i Moss i Norge i slutet av november förra året. Mannen, som kopplas till Foxtrot, träffades av flera skott och skadades allvarligt, men överlevde.

Fyra personer sitter anhållna i Norge misstänkta för mordförsöket. En femte person greps nyligen. Samtliga misstänkta ska ha gripits i Sverige, enligt Aftonbladets uppgifter.

Norsk polis misstänker att det är gängledaren Ismail Abdo som har beställt mordförsöket, och nu efterlyser de honom internationellt, enligt Aftonbladets källor.

Även NRK har samma uppgifter och var först med att rapportera om det. Norsk polis vill dock inte bekräfta att det rör sig om just Ismail Abdo.

– Vi vill få honom utelämnad till Norge efter en internationell arresteringsorder. Detta för att kunna utreda fallet vidare och fastställa hans roll i fallet, säger polisen till NRK.

Kan sätta press på Turkiet

Gängledaren Ismail Abdo har sedan länge varit internationellt efterlyst av Sverige, misstänkt för bland annat grova narkotikabrott.

Nu läggs även anstiftan till mord till på listan över misstankar. Källor uppger att man tror att det kan sätta mer press på Turkiet att gripa eller utlämna Abdo.

För några veckor sedan greps han i Turkiet, där han bott de senaste åren, men då släpptes han snabbt mot borgen.

Det finns uppgifter om att han efter det har försökt lämna Turkiet, men stoppats i en gränskontroll.

Det är oklart nu var han exakt befinner sig.

Enligt uppgifter ska han nyligen även ha beställt ett mord på sin rival Rawa Majid i Iran. Det mordförsöket misslyckades dock.

Polisinspektören om efterlysningen

Under onsdagen skrev norsk polis i ett pressmeddelande:

”Nu går vi även ut med en internationell efterlysning för en sjätte person. Mannen är en 34-årig turkisk och svensk medborgare, som numera är bosatt i Turkiet. Han är välkänd av den svenska polisen.’

– Vi kan inte acceptera att grovt kriminella begår grova brott i våra närområden. Lokalbefolkningen ska vara trygg i Östra polisdistriktet. Därför fokuserar vi hårt på utredningen av den här typen av ärenden, för att säkerställa att de som ligger bakom det här grips och straffas, säger Thomas Stærk, polisinspektör och chef för den gemensamma enheten för utredning, förebyggande och underrättelseverksamhet i Östra polisdistriktet.”

Ismail Abdo

Följ ämnen i artikeln