Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

FN oroat över Afghanistans skärpta morallagar

TT-AFP

Publicerad 2024-08-25 15.58

Talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti 2021 sedan USA:s styrkor i landet dragit sig tillbaka. Här firar talibaner treårsdagen av maktövertagandet. Arkivbild.

Talibanerna i Afghanistan presenterade i veckan utökade morallagar för landet med bland annat ännu strängare klädkoder för kvinnor, och ökad kontroll av befolkningen.

FN uttrycker nu oro över utvecklingen.

”Det är en deprimerande bild av Afghanistans framtid, där moralpolisen har befogenheter att hota och gripa vem som helst”, säger FN:s särskilda sändebud i Afghanistan, Roza Otunbayeva.

I onsdags presenterade myndigheterna i det talibankontrollerade landet en ny lag bestående av 35 paragrafer med än hårdare detaljstyrning av kvinnors kläder och levnadsvanor. De måste bland annat täcka ansiktet och kroppen om de lämnar huset, och får heller inte prata så att det hörs.

”Till och med en kvinnlig röst utanför hemmet anses uppenbarligen vara en moralisk överträdelse”, säger Otunbayeva.

”Afghanerna förtjänar bättre än att hotas av fängelse om de råkar komma försent till bönen, eller om de råkar titta på någon av motsatt kön som inte är en familjemedlem”, fortsätter hon.

Talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti 2021 sedan USA:s styrkor i landet dragit sig tillbaka. Sedan dess har talibanerna bland annat förbjudit flickor att gå i skolan efter sjätte klass.

ANNONS