Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kidnappningen av Noa filmades – nu är hon fri

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-06-08

Noa Argamani har fritagits ur gisslan. Arkivbild.

”Döda mig inte”, skriker hon när hon förs bort på en motorcykel. Videoklippet på när Noa Argamani kidnappas från musikfestivalen Nova har fått stor spridning och lett till att hon blivit en av de mer namnkunniga bland gisslan.

Nu har hon efter åtta månader blivit räddad.

Omkring 3 000 unga dansade under natten till lördagen den 7 oktober på festivalen Nova i Israel. Då visste de inte att ett massivt terrordåd snart skulle inledas. Deltagare sköts och explosioner hördes. Människor försökte fly för sina liv, men 26-åriga Noa Argamani lyckades inte ta sig undan terroristerna.

Videoklippet när hon skräckslagen förs iväg på motorcykeln har delats många gånger på sociala medier, ofta med texten ”hennes namn är Noa”.

Hon syns sträcka sig mot sin pojkvän Avinatan Or, som även han togs som gisslan under festivalen. Han hålls fortfarande av terrorstämplade Hamas i Gaza.

”Har inte lång tid kvar”

Noa Argamanis mamma Liora har en allvarlig form av hjärncancer, och har uttalat sig i medier om sin önskan att få träffa sin dotter igen.

– Jag har inte lång tid kvar i den här världen, sade hon i april enligt AP.

Det finns fortfarande många frågetecken kring vad som har hänt under de senaste åtta månaderna i Noa Argamanis liv. Hamas har tidigare släppt flera videoklipp på henne, enligt Jerusalem Post. I ett som släpptes i januari pratar hon om andra ur gisslan som dödats i luftanfall och uppmanar Israel att ta med henne och andra hem.

Stabilt tillstånd

Det har landet nu lyckats med. Under lördagen fritog Israels militär Noa Argamani och tre andra ur gisslan i en stor militäroperation i Gaza.

Hennes tillstånd beskrivs som stabilt. På väg hem i en helikopter syns det hur hennes pappa kramar om henne, efter att de fått återförenas.