Rysk gas flödar in i Sverige: ”Stöd till den ryska krigsföringen”

Publicerad 2024-06-05

Samtidigt som Ukraina kämpar för sin överlevnad fortsätter den svenska importen av rysk naturgas.

Sedan krigsutbrottet har rysk gas inhandlats för hundratals miljoner – pengar som göder den ryska krigskassan.

– Det är verkligen katastrofalt, säger MP-toppen Isabella Lövin.

Följ ämnen
Ukraina

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 påbörjade EU omfattande försök för att göra sig fritt från beroendet av ryska fossila bränslen.

Stora delar av Europa var beroende av rysk gas, däribland industrijätten Tyskland.

Nya leverantörer anställdes och infrastruktur byggdes om för att kunna hantera den nya situationen.

För svensk del är beroendet relativt litet, men det existerar likväl.

Rysk gas anländer till Nynäshamn.

Gasflödet ökade

Drygt två år efter invasionen av Ukraina flödar rysk gas fortsatt in i Sverige – och flödet ökar.

Enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, siffror över importen av naturgas från Ryssland ökade den svenska importen med drygt 50 procent mellan april 2023 och april 2024 jämfört med samma period året innan.

Det handlar om 88 826 ton gas. Värdet är, enligt SCB:s importdata, nästan 411 miljoner kronor.

På våren 2022 gav riksdagen den dåvarande S-regeringen ett tillkännagivande om att den måste arbeta för att vidta åtgärder för att svensk import av rysk energi ska upphöra.

Moderaternas Carl-Oskar Bohlin ledde arbetet i näringsutskottet, som satte ihop tillkännagivandet. Nu är han minister i den M-ledda regering som inte lyckats uppfylla målet.

I mars i år redogjorde regeringen för de tillkännagivanden som man anser att man har arbetat färdigt med. Här fanns frågan om den ryska gasen med.

”Beroendet av rysk gas i EU, och därmed även Sverige, har minskat kraftigt sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina”, slog regeringen fast.

Regeringen skriver vidare att man för linjen att EU ska minska beroendet av rysk energi.

Därmed anser regeringen att ärendet nu är slutbehandlat.

Isabella Lövin (MP).

Utrikesministerns svar i riksdagen: ”Så snart som möjligt”

I februari i år svarade utrikesminister Tobias Billström (M) på en fråga i riksdagen från Miljöpartiets ledamot Linus Lakso om den ryska gasen i Sverige.

– Sveriges import av rysk energi bör upphöra så snart det är möjligt. Mot denna bakgrund bör EU anta sanktioner både mot rysk fossilgas och rysk kärnkraft. Vi diskuterar förutsättningarna för detta med andra medlemsstater, sa utrikesministern då.

Billström ville dock inte se ett totalstopp för gasen från svenskt håll.

– Som interpellanten känner till sedan tidigare debatter skulle ett abrupt, ensidigt avslutande av löpande kontrakt för import av flytande rysk fossilgas inte vara att föredra, sa utrikesministern.

– Den ryska leverantören skulle kunna kräva betalt av mottagaren och samtidigt sälja gasen igen och på så sätt tjäna dubbelt så mycket pengar. Det vill vi undvika, fortsatte han.

Samtidigt fortsätter alltså den ryska gasen att skeppas till Sverige. Därtill ökar mängden naturgas som kommer till Sverige.

Miljöpartiets EU-parlamentskandidat Isabella Lövin anser att regeringen trotsar riksdagens vilja i och med att man anser att ärendet med tillkännagivandet nu är att anse som avslutat.

– Det är verkligen katastrofalt. Man går emot vad riksdagen har sagt och pengar fortsätter att flöda in i Putins krigskassa, säger hon.

Protest mot rysk gas och olja utanför Socialdemokraternas partikansli i Stockholm efter Rysslands invasion av Ukraina.

”Fossilvänner och Putinvänner hänger ihop”

Isabella Lövin säger vidare att hon inte accepterar att regeringen endast för frågan på EU-nivå i samråd med de andra medlemsländerna.

MP-toppen anser att Sverige måste förbjuda import av rysk gas på egen hand.

– Det är för svagt. Vi ser att de baltiska länderna redan har stoppat importen av rysk gas och fossila bränslen. Sverige kan också göra det, säger Isabella Lövin.

Vad är mest graverande utifrån ert perspektiv, att gasen är fossil eller att den kommer från Ryssland?

– I det här läget att den kommer från Ryssland. Sverige är fortsatt beroende av fossil energi i biltrafiken och de tunga transporterna, det ska vi komma bort ifrån, men det som är graverande här är att det är ett stöd till den ryska krigsföringen.

MP kräver nu att regeringen genast presenterar en deadline för när den ryska gasimporten stoppas.

– Det här visar att de här frågorna hänger ihop och man ser ofta att de som försvarar Ryssland och EU i EU-parlamentet, de högerextrema, också är de som är fossilvänner. Fossilvänner och Putinvänner hänger ihop, säger Isabella Lövin.

Aftonbladet har sökt energiminister Ebba Busch (KD).