Debbie får inte vara juridisk mamma till sitt barn

Publicerad 2017-07-31

Anna och Debbie Burston är gifta och har skaffat barn tillsammans på en klinik i Danmark. Trots det vill Malmö stad inte godkänna Debbie som juridisk mamma till dottern Holly.

– Holly är oskyddad om något händer mig och hon får inte samma behandling som andra barn här i landet. Det är verkligen diskriminering, säger Anna Burston.

Diskrimineringsombudsmannen menar att det är ett lagbrott och stämmer nu kommunen.

Kärleken slog ned som en blixt.

Anna var bjuden på en lunch hos en nyfunnen vän. När hon ringde på dörren var det inte vännen utan brittiskan Debbie Burston som öppnade. 

– Det sa bara pang! Det var kärlek vid första ögonkastet, berättar Debbie. 

Debbie Burston var på husbilssemester genom Europa. Mötet med Anna förändrade allt. 

Lämnade allt i England

Anna gjorde tidigt klar för Debbie att hon ville ha familj och barn. Debbie insåg att hon hade mött sitt livs kärlek och behövde inte så lång betänketid. Hon lämnade allt i England och börja en ny tillvaro med Anna i Sverige. 

I maj 2014 gifte sig Anna och Debbie Burston i S:t Petri kyrka i Malmö. 

Nu har paret Holly, en 1 år gammal dotter, tillsammans. Hon har kommit till genom IVF-behandling på en klinik i Danmark. På grund av det menar Malmö stad att Debbie inte är laglig vårdnadshavare till Holly. 

– Om det skulle falla sig så illa att Anna dör före mig så har vi ett problem. Då skulle myndigheterna kunna ta Holly ifrån mig, säger Debbie Burston. 

Problemet är att Anna och Debbie tvingades göra inseminationen utomlands. Debbie hade precis fyllt 57 år och Region Skåne har en åldersgräns på 56 år för assisterad befruktning. 

”Vi diskrimineras”

De sökte därför hjälp på en klinik i Köpenhamn och efter tredje försöket blev Anna gravid. Eftersom graviditeten kom till utomlands anser Malmö stad att de inte kan godkänna Debbie som vårdnadshavare. 

– Hade vi varit en gift heterosexuell familj som hade använt donerad sperma från klinik utomlands, precis som vi, så hade mannen blivit godkänd pappa. Men vi diskrimineras. Det gör mig så arg, säger Anna Burston, och fortsätter:

– Jag tycker att det borde räcka med att jag skickar in papperna från kliniken som bevis. Vi är ju gifta, säger hon.

Debbies andra hemland, England, gör en helt annan bedömning. Där är hon laglig vårdnadshavare till Holly och dottern har fått brittiskt pass. 

Enda lösningen är att Debbie gör en närstående adoption av Holly.

– Jag förstår inte varför jag ska behöva adoptera mitt eget barn? Dessutom får jag inte adoptera eftersom jag inte är svensk medborgare. Kommer du från ett skandinaviskt land är det lättare, har jag förstått, säger Debbie. 

Väljer att ta strid

Debbie och Anna har hört liknande historier från andra lesbiska par. De är gifta och har barn. Men när de flyttar till Sverige så är den ena partnern helt plötsligt inte vårdnadshavare längre. 

Eftersom det gäller Hollys framtid och det finns andra HBTQ-familjer som är i samma situation har paret valt att ta strid. Med hjälp av organisationen Malmö mot diskriminering har de anmält Malmö stad till Diskrimineringsombudsmannen. Som i sin tur har beslutat att göra rättssak av fallet. 

– Vi har beslutat att vi ska gå till domstol med anmälan. En stämningsansökan kommer lämnas in efter sommaren – tidigast i augusti, säger Clas Lundstedt, pressansvarig, Diskrimineringsombudsmannen. 

DO anser att Malmö stad inte tar tillräcklig hänsyn till EU-rätten och likabehandlingsdirektivet i den. Vilket gör att den här familjen blir missgynnad. 

– Vi anser att detta är ett viktigt ärende att driva eftersom föräldrabalken har brister när det gäller samkönade par. EU-rättens likabehandlingsdirektiv ska beaktas, säger Clas Lundstedt.

”Välkomnar en granskning”

Sedat Arif (S), ordförande i Arbetsmarknads-och socialnämnd välkomnar stämningen mot Malmö stad. 

– Det ska uppfattas som en rolig period för föräldrarna. Så det är synd att det har gått så långt. Jag välkomnar en granskning, säger Sedat Arif. 

Han förklarar att Malmö stad är beredd att ändra sin policy om utredningen visar att man begått lagbrott. 

– Jag är inte jätteinsatt eftersom det är förvaltningen som har hand om det. Ur ett politiskt perspektiv kan jag säga att vi vill slippa sådan här fel i framtiden. Har vi gjort fel ska vi givetvis ändra det. 

De vill införa ”Hollys lag”

Anna och Debbie Burston kommer gå i Pridetåget i Malmö den 6 augusti under parollen ”Rättvisa för HBTQ-föräldrar – Hollys lag”. Där kräver de att gifta HBTQ-par som blir föräldrar automatiskt ska få status som legala vårdnadshavare när de får barn. Oavsett i vilket land den assisterade befruktningen har skett. 

– Alla ska vara lika inför lagen. Därför kräver vi en ny lag. Vi vill att den kallas ”Hollys lag”, säger Debbie Burston. 

– Vi kräver könsneutral föräldraskapspresumtion. Så som man har till exempel i England, säger Anna Burston.

Följ ämnen i artikeln