Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Björn Ranelid: Är ett fruktansvärt lidande

Uppdaterad 2012-06-01 | Publicerad 2012-05-31

Björn Ranelid har lidit av tinnitus i över femtio år.

Björn Ranelid har kämpat med tinnitus i 58 år - nu kan han och miljoner svenskar bli hjälpta.

– Det är ett fruktansvär lidande, säger författaren.

Björn Ranelid fick tinnitus när han som femåring ramlade rakt ner i en cementtrappa i Malmö. Sedan dess har han levt med ljudet av ”en sågklinga som går igenom trä” i örat. Problemen har gjort att han stundtals har haft svårt att sova - ibland har det blivit helt olidligt.

– För 15 år sedan övervägde jag att offra en hörselnerv för att bli av med tonen men jag hörde om en professor i USA som gjort det och haft kvar ljudet ändå, säger han.

Hjälpen gick sönder

Ett tag började han använda en så kallad ”tinnitus masker”, en apparat som spelar upp ett ljud med en volym som är starkare än tonen i örat och får den drabbade att tänka bort grundljudet.

– Jag tyckte den var bra men apparaten blev trasig så jag slutade använda den, säger Ranelid.

Terapi kan lösa problemen

Forskare i Nederländerna har nu kommit fram till att kognitiv beteendeterapi kan hjälpa de drabbade. Björn Ranelid tror också att nyckeln till att bli av med problemen är terapi - han menar att det handlar om att träna upp ett annat sätt att tänka.

– Jag har hållit mig informerad om olika behandlingsformer och talat med många läkare genom åren. Jag super inte, jag röker inte utan har lyckats träna hjärnan att styra bort ljudet. Många kan bli hjälpta om de lär sig att inte koncentrera sig på ljudet.

"Jag kommer aldrig bli kvitt ljudet"

Den ständiga kampen mot tonen i huvudet har gjort att författaren aldrig har upplevt riktig tystnad.

– Jag vet ingenting om tystnad och jag tror att det har spelat roll för mig i mitt sätt att agera på scenen. Min morfar sa en gång "hade jag inte haft ljudet i skallen hade jag kanske inte blivit författare, säger han.

Trots den nya forskningen har han få förhoppningar om att bli av med problemen.

– Man måste vara fullkomligt klar över att det är ett faktiskt ljud, det är inget man inbillar sig. Jag har lidit oerhört mycket av detta och kommer aldrig att bli kvitt ljudet.